Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Läkarna missade Emblas tumör – följde inte rutiner

Familjen sökte vård tio gånger – läkarna sa att det var förstoppning.
Madeleine och Embla Alvbäcken.
Foto: Privat

Läkarna trodde att åttaåriga Emblas svåra magsmärtor var förstoppning.

De missade att hon hade en 14 gånger 22 centimeter stor tumör i magen.

Nu får vårdgivaren kritik av Ivo för att inte ha följt sina rutiner.

Emblas mamma Madeleine Alvbacken är kritisk mot läkarna.

– De måste kunna känna sig trygga med att de skickar hem ett barn med förstoppning och inte ett barn med en tumör. Det gör de ju inte, säger hon.

Mitt under den stekheta sommaren 2018 fick Embla, då åtta år, svåra smärtor i magen. 

– Hon slutade äta. Hon slutade springa. Hon slutade hoppa studsmatta. Hon slutade med allting som gjorde ont, säger Emblas mamma Madeleine Alvbäcken, 34.

Familjen från Järlåsa utanför uppsala sökte för Embla på barnakuten på Akademiska sjukhuset.

Men läkarna gav lugnande besked. Flickan hade förstoppning. Hon skickades hem med lavemang och rådet att återkomma vid fortsatta besvär.

Embla med sin lillasyster Freja innan hon blev sjuk 2018.
Foto: Privat

Embla hade just fyllt år och familjen gjorde en resa till Tomteland som dottern länge längtat efter.

– Hon hade sett fram emot hotellfrukost. Nu åt hon ingenting. Vi provade med glass, men hon sa nej. Hon hade så fruktansvärt ont, säger Madeleine Alvbäcken, som tidigare intervjuats av Expressen om dotterns sjukdom.

Madeleine kände på sig att dotterns smärtor berodde på något värre än förstoppning. Hon sökte upprepade gånger på barnakuten och vårdcentralen men inga fördjupade undersökningar gjordes. 

”Man står väldigt hjälplös”

Läkaren de fick träffa på vårdcentralen sade enligt Madeleine, i Emblas närvaro, att hon inbillade sig.

– Hur kan man säga så till ett barn som är åtta år?

Samtidigt gick Embla ner i vikt eftersom hon inte kunde äta.

– Vi såg henne i stort sett tyna bort framför våra ögon. Det var så läskigt. Man står väldigt hjälplös.

I september fick familjen nog och sökte sig till en privat mottagning. Efter att Embla undersökts av en läkare där fick Embla tid för ultraljud dagen därpå.

Efter ultraljudet skickades de direkt till barnakuten. De var vana vid att vänta i timmar, men nu fick de genast ett eget rum. Madeleine Alvbäcken började ana att det var något allvarligt.

Sprucken tumör hittades i magen

Efter någon timme kom en läkare in, satte sig mitt emot Madeleine och tittade på henne.

– Hon säger: ”Vi tror att det är en tumör. Vi har kontaktat barnonkologen.” 

– Jag visste inte vad det betydde. Innebar det att jag en dag skulle få åka därifrån utan mitt barn?

Fyra dagar senare opererades Embla. Hon hade två tumörer, varav en hade spruckit, och hela buken var full med vävnad och vätska. Tumörernas sammanlagda storlek var 14 gånger 22 centimeter. 

Embla håller upp ett papper som är en skalenlig figur av tumören.
Foto: Privat

Men kirurgerna visste inte exakt vad det var de hade tagit bort. Tre veckor av oviss väntan följde innan svaret kom från patologen.

Den ena tumören var godartad och hade blivit till redan när Embla var i fosterstadiet. Den andra var en delvis elakartad tumör, alltså cancer, som hade vuxit utanpå den första. 

Embla behandlades med cellgifter i omgångar under totalt cirka ett halvår. Madeleine är mycket nöjd med vården efter att dottern fick rätt dagnos.

– Sedan vi kom upp till barnonkologen har det funkat jättebra. Det har varit jättegoa människor. De har stöttat Embla och lyssnat på oss när vi har berättat om Emblas behov.

Embla tillbringade julafton 2018 i sin sjukhussäng.
Foto: Privat

Embla är i dag elva år och mår bra. Hon är inte friskförklarad och går fortfarande på kontroller men läkarna ser henne som i stort sett frisk. Samtidigt har Madeleine inte kunnat pusta ut.

– Om hon säger att hon har ont i magen, då får man flashbacks direkt. Då får man mer eller mindre panik.

Ivo:s kritik: Diagnosen fördröjdes

I februari 2019 anmälde Madeleine barnakuten och vårdcentralen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Nu riktar Ivo kritik mot vårdgivaren.

”Vårdgivaren har inte säkerställt kontinuitet och följsamhet till verksamhetens rutiner. Detta medförde att diagnostisering av den tumör som drabbat patienten fördröjdes”, skriver myndigheten.

Vårdgivaren har i sina synpunkter till Ivo framfört att barnakuten bemannas av jourläkare och inte kan ha samma kontinuitet som inom planerad verksamhet. Men Ivo konstaterar att man hade kunnat säkerställa kontinuiteten genom att följa den riktlinje som finns för barn som söker återkommande för buksmärta.

Däremot har Ivo inte funnit några brister i enskild sjukvårdspersonals yrkesutövning. Madeleine Alvbäcken är kritisk mot det.

– De måste kunna stå för det det gör. De måste kunna känna sig trygga med att de skickar hem ett barn med förstoppning och inte ett barn med en tumör. Det gör de ju inte, säger hon.

Hennes förtroende för vården har skadats rejält.

– Jag har inte så stort förtroende. Åka till barnakuten är sådant som man i bland är så illa tvungen att göra. Men jag känner att jag lika gärna kan åka till vårdcentralen dagen efter, för jag får bättre hjälp där. 

Akademiska barnsjukhuset har tidigare uppgett till Expressen att man tar händelsen på ”största allvar” och har ”vidtagit administrativa åtgärder samt utbildningsinsatser för att förhindra liknande händelser”. 

Se mer:

Mack och Payson fann varandra på sjukhuset: ”Vet vad den andra går igenom”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.