Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läkarna missade att Axel, 19, hade cancer

Axel Jonsson (till höger) med sin pappa Stefan.
Foto: Privat

Urologen som 19-årige Axel Jonsson från Sandviken träffade uteslöt cancer och diagnostiserade honom med inflammation.

Men det visade sig att han hade en aggressiv form av cancer som spridit sig i stora delar av kroppen.

– Det finns inget fokus på att gå till botten med problemen, vad krävs för att få behandling egentligen, säger Axels pappa Stefan.

Stefan Jonsson sitter i dagrummet på akademiska sjukhuset i Uppsala. Några rum bort ligger sonen Axel, 19, som får cellgiftsbehandling mot cancern som heter Rhabdomyosarkom. Det är en ovanligt aggressiv form av cancer och cellförändringarna finns i hans rygg och nacke, lever och lungor.

Det var Arbetarbladet som först berättade om 19-åringen från Sandviken. Axel började märka av symptomen i februari. Det gjorde ont att sitta ner och smärtorna försvann inte. I mars togs första kontakten med vården. Då konstaterade läkaren att smärtorna berodde på prostatit, inflammation i prostatan. Axel fick antibiotika och smärtstillande utskrivet men smärtorna fortsatte och familjen kontaktade vården igen och fick beskedet att han skulle få komma till en urolog om smärtorna inte gav med sig.

Idrottade på elitnivå

Då var Axel sinnebilden av en kärnfrisk person. En ung kille som var bandyspelare på elitnivå i Sandvikens AIK. Han ägnade all tid åt träning och använde inte alkohol eller nikotin.

– Han har de bästa fysiska förutsättningarna för att klara av det här. Idrotten har alltid varit hans grej, han har tränat sedan han var sex-sju år, berättar pappa Stefan.

Urinprov och röntgen gjordes men testerna visade inget utöver det vanliga. I juni fick de efter äntligen träffa en urolog. Då hade smärtorna i ryggen gjort Axel så stel att han knappt kunde röra sig. Prostatan var ordentligt förstorad. Axel fick återigen diagnosen prostatit och mer smärtstillande utskrivet. Att det skulle kunna vara cancer som plågade Axel fördes knappt på tal.

– "Cancer är uteslutet" sa urologen vi träffade, säger Stefan.

Smärtorna var outhärdliga och lösningen blev tillslut att själva åka in till akuten med ambulans under nationaldagsnatten. Först där gjordes tester för cancer, enligt pappan.

Cancerbeskedet var en nattsvart mardröm

– När vi fick beskedet att det till 99 procents säkerhet var cancer leddes vi in i den nattsvarta mardrömmen. Att det tog så lång tid innan det gick att fastställa kommer vi tillbaka till hela tiden, det är väldigt jobbigt.

Samtidigt som familjen försökte hantera sonens cancerbesked tog Axels klasskamrater studenten. För den tidigare bandyspelande killen fanns ingen ork för studier, han hade rasat i vikt och orkade inte stå och knappt röra sig. På sjukhuset är det vila som gäller mellan cellgiftsbehandlingarna. Föräldrarna är där i skift – Stefan jobbar från sjukhuset ibland för att kunna vara där så mycket som möjligt.

Chefsläkaren: "Cancer bedömdes som osannolikt"

Börje Svensson, chefsläkare för primärvården i Gävleborg, beklagar det som hänt skriver Arbetarbladet. De symptom som Axel hade pekade mest troligt mot prostatit och att därför misstänktes inte cancer i första hand.

– Om man har misstanke om cancer tar man prov för sådana frågeställningar. Om man inte har det gör man det inte. Cancer hos en 19-åring är mycket ovanligt. Man börjar med det man tror är mest sannolikt, och det är inte cancer, säger Svensson.

Familjen har planer på att anmäla händelsen till Inspektionen för vård och omsorg.

– Vi tar dag för dag. Om det stabiliserar sig så pass att Axel kommer upp på benen igen kommer vi att anmäla men just nu har vi ingen ork till det, säger Stefan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.