Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läkarlarm: Biverkningar av botox kan misstas

Följ senaste nytt i Expressen TV.
Botox kan ge tillfälliga biverkningar som liknar allvarliga muskelsjukdomar.
Foto: SCIENCE PHOTO LIBRARY / SCIENCE PHOTO LIBRARY TT NYHETSBYRÅN
Exempel på biverkningar kan vara svaghet i nacken och svårt att svälja.
Foto: SCIENCE PHOTO LIBRARY / SCIENCE PHOTO LIBRARY TT NYHETSBYRÅN

Botox mot rynkor blir allt vanligare – men tillfälliga biverkningar från injektionerna kan misstas för stroke och andra allvarliga muskelsjukdomar, rapporterar SVT

– Läkare bör fråga alla patienter om de fått botox, säger Anna Rostedt Punga, professor i klinisk neurofysiologi vid Uppsala universitet.

Hängande ögonlock och läppar, svaghet i nacke och svårigheter att svälja. Det är några av de tillfälliga komplikationer som kan komma efter skönhetsbehandlingar med nervgiftet botulinumtoxin, vardagligt kallat botox.

– Det kan uppstå om man har injicerat nervgiftet felaktigt, framför allt i fel muskler, eller om man fått för hög dos, säger Anna Rostedt Punga, professor i klinisk neurofysiologi vid Uppsala universitet till SVT

Symtomen liknar dem som uppkommer när någon drabbas av stroke, eller den allvarliga neuromuskulära sjukdomen ALS, där patienten oftast avlider inom några år. 

Upplyser inte läkaren om injektionerna

Många patienter som söker vård med sådana symtom kopplar dem oftast inte botoxinjektionerna och upplyser därför inte läkaren, vilket leder till långa, kostsamma och onödiga utredningar, rapporterar SVT. 

Dessutom riskerar patienterna att få en felaktig diagnos med aggressiv behandling och starka biverkningar.

Enligt Anna Rostedt Punga har Akademiska sjukhuset i Uppsala haft ett 20-tal patienter med botoxskador de senaste åren. 

– Det är nog bara toppen av ett isberg, säger hon till SVT.

Det här är sjukdomen ALS

Den ovanliga men allvarliga muskelsjukdomen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.