Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läkarföreningen: Väntetider till operationer har fördubblats

Anställda beskriver situationen som kaotisk.
Johan Styrud, ordförande för Stockholms läkarförening.
Foto: Sveriges läkarförbund / Sveriges läkarförbund
Finansregionrådet Iréne Svenonius.
Foto: Anna Molander
Södersjukhuset gick i söndags in i stabsläge.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Platsbristen på Södersjukhuset fick sjukhuset att gå in i stabsläge.

Även väntetider till operationer är långa på sjukhusen i Stockholm. 

Tiden till vissa operationer har fördubblats sedan i höstas, enligt Johan Styrud, ordförande för Stockholms läkarförening.

– Patientsäkerheten är hotad, säger han.

Södersjukhuset i Stockholm gick i söndags in i stabsläge då det fattades platser för alla patienter. Enligt uppgifter till Expressen rörde det sig om 30 saknade vårdplatser.

Läkare på sjukhuset berättade om den höga belastningen där sjukhus ofta är nära eller över en beläggning på 100 procent.

Under måndagen avslutades beredskapsläget på sjukhuset.

Finansregionrådet Iréne Svenonius tar gårdagens stabsläge på största allvar.

– Det är djupt otillfredsställande när patienter - särskilt sköra äldre - får vänta allt för länge. Jag håller mig informerad om läget, liksom om sjukhusets åtgärder, säger Iréne Svenonius.

”Smockfullt hela tiden”

Johan Styrud, kirurg vid Danderyds sjukhus och ordförande för Stockholms läkarförening, menar att läget på sjukhusen är väldigt ansträngt.

– Tidigare kunde det vara toppar och botten i belastningen. Nu når vi aldrig botten. Sen i höstas har det varit toppbelastning hela tiden.

Om de på morgonen kan ge de flesta patienterna en säng blir de glada, men enligt Johan Styrud är det ”smockfullt hela tiden”.

Han menar att det måste finnas marginaler om det sker något större, vilket det inte gör nu.

– Patientsäkerheten är hotad. Konsekvensen blir att vi inte kan lägga in de vi vill lägga in eller skickar hem folk för tidigt. Och värst är det för de gamla och multisjuka. 

Väntetider till operationer – fördubblats

Johan Styrud beskriver en lojal vårdpersonal som ställer upp, men att läget har försämrats.

– Vi springer och springer. Det är därför det fungerat så länge. Men nu har belastningen varit hög så länge. Det finns ingen tid till återhämtning, folk börjar bli trötta. 

Men det är inte bara plastbristen som är ett problem. Väntetiderna till vissa operationer sägs ha fördubblats sedan i höstas, säger Johan Styrud.

– Väntetiderna till operation ökar på sjukhusen. Det är patienterna som kommer i kläm. Man kan exempelvis få vänta sex månader på galloperation, mot drygt tre månader tidigare.

Iréne Svenonius: Helgens läge var inte hållbart

Johan Styrud är tveksam till om massvarslen på sjukhusen ens kommer att bli verklighet. Och att vårdpersonal slutar. 

– Jag hör inte så mycket om det, jag tror inte att det är läge nu. Det är så många som har lämnat redan. Det är de yngre som inte vill vara med, 90-talisterna. Vi jobbar i 110. De yngre har inte samma tradition av att bita i och acceptera. De tappar intresset och söker andra jobb. Och jobb finns det i Stockholm.

Enligt Iréne Svenonius var helgens läge varken hållbart för patienter eller medarbetare på Södersjukhuset. Just nu görs en grundlig analys varför situationen uppstod och vilka åtgärder som behöver vidtas.

– I synnerhet om det fanns lediga platser att tillgå inom geriatrik, bland annat i Huddinge. Regiondirektören och sjukhusdirektören ska återkomma om exakt vilka åtgärder som kan genomföras på kort och lång sikt, även i samarbete med andra vårdgivare och kommuner, säger Iréne Svenonius.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:

Reportage & Granskning

Brott i Sverige 

SÖS-chefen efter sjukhuskaoset:

Det är stabsläge på Södersjukhuset i Stockholm på grund av brist på vårdplatser. Mikael Runsiö är vd på SÖS.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.