Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Läkarförening vill se granskning av medicinska åldersbedömningar

Foto: RÄTTSMEDICINALVERKET / RÄTTSMEDICINALVERKET

Svenska Läkaresällskapet efterlyser en oberoende vetenskaplig granskning av medicinska åldersbedömningar. 

Det rapporterar Svenska Dagbladet.  

Lars Werkström, Rättsmedicinalverkets nya generaldirektör, säger att metoden är rättssäker, men ger samtidigt nya besked om riskerna för felbedömning. 

Svenska Dagbladets reporter Negra Efendić har under lång tid granskat Rättsmedicinalverkets metoder för att göra medicinska åldersbestämningar av asylsökande. 

SvD har avslöjat flera fel och oklarheter, och Socialstyrelsen har dragit tillbaka den rapport som ligger till grund för metodvalet. 

Nu efterlyser Svenska Läkaresällskapet, SLS, en oberoende vetenskaplig granskning av medicinska åldersbedömningar. 

SLS skriver i ett mejl till SvD att föreningens styrelse ”bedömer att det fortsatt råder oklarhet om de i Sverige tillämpade metoderna för medicinsk åldersbedömning är vetenskapligt sunda".

SLS vill att RMV startar en oberoende utredning snarast och att granskningsgruppen bör inkludera internationell expertis, skriver SvD. 

Riskerna för felbedömning ifrågasatta 

Enligt SvD har kritiken mot RMV:s åldersbedömningar till stor del handlat om risker för felklassning.

I ålderbedömningarna undersöks visdomstanden och knäet och om någon av dessa kroppsdelar anses vara färdigvuxen talar det enligt RMV för att personen är 18 år eller äldre. 

Elias Palm, avdelningschef och tidigare metodansvarig vid RMV, uppgav nyligen att han använder ”talar för” i ärenden där det finns en ”tioprocentig risk att barn blir bedömt som vuxen”. 

Enligt SvD har RMV flera gånger pratat om siffran 10 procent när det handlar om risken för felbedömning. Men tidningen skriver att siffran har ifrågasatts av statistiker och andra experter. 

RMV:s nya generaldirektör Lars Werkström säger nu till SvD att den tioprocentiga risken gäller för åldersgruppen 15-17. 

– Om man är 17,5 då är naturligtvis risken ännu större. Men vi utgår från en population i närheten av 18-årsgränsen och inte allra närmast kanske, säger Lars Werkström till SvD. 

Lars Werkström har inte specificerat någon procentsiffra bakom ”ännu större”, skriver SvD. 

I efterhand har han förtydligat för tidningen att han inte uppfattar det som ”nya besked” angående risker i åldergruppen 15-17 år, men RMV har inte förtydligat för SvD var dessa uppgifter tidigare angetts. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!