Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läkares miljonklipp av vårdcentral granskas

STOCKHOLM. En förundersökning om korruption har inletts med anledning av den omstridda försäljningen av vårdcentralen Serafen i Stockholm.

Chefsåklagare Alf Johansson vid riksenheten mot korruption inledde på tisdagen förundersökningen. Brottsmisstanken gäller trolöshet mot huvudman, grovt brott, uppger han för Ekot i Sverige Radio. Men det finns ingen skäligen misstänkt person i nuläget.

Vårdcentralen såldes 2007 för 700 000 kronor till sex läkare som arbetade där. Fyra år senare såldes vårdcentralen vidare för närmare 20 miljoner kronor, enligt uppgifter till Ekot.

Tycktes vara underpris

Redan när vårdcentralen såldes stod det klart för vissa att det tycktes vara ett underpris. Ekot rapporterade nyligen att vårdcentralens vinst för 2008 inför försäljningen beräknades bli högre än den summa vårdcentralen till slut såldes för. Det var ekonomidirektören Lars Carlsson som gjorde beräkningarna, där han kom fram till att vinsten skulle kunna uppgå till omkring 2,4 miljoner kronor. Han skickade beräkningarna till landstingets utvecklingskansli, men sedan är det oklart vad som hände med dem.

Göran Stiernstedt, som i dag arbetar på Sveriges Kommuner och Landsting men som när Serafen såldes var biträdande landstingsdirektör, uppskattade att vårdcentralen var värd mångmiljonbelopp, enligt en tidigare intervju med Ekot.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.