Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läkarens larm: Navalnyj är döende i fängelsekolonin

CNN har talat med tidigare intagna som vittnar om hemska förhållanden.
Beryktade straffkolonin IK-2 utanför Moskva.
Foto: SERGEI ILNITSKY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Fängslade Putinkritikern Aleksej Navalnyjs tillstånd är kritiskt, rapporterar Daily Mail.
Foto: TASS / BABUSHKINSKY COURT/TASS/SIPA USA SIPA USA
Björn Ulvaeus har skrivit under vädjan till Putin.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Svetlana Aleksijevitj har också skrivit under.
Foto: CHRISTINE OLSSON / SCANPIX / TT

Den fängslade ryske oppositionspolitiken Aleksej Navalnyjs tillstånd är kritiskt, rapporterar Daily Mail

Den 44-årige Putin-kritikerns hjärtläkare, Yaroslav Ashikhmin, skriver under lördagen på Facebook:

”Vår patient kan dö vilken minut som helst”.

Putinkritikern och oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj dömdes i februari till fängelse för gamla förskingringsanklagelser och fördes till beryktade straffkolonin IK-2 utanför Moskva. 

Där har hans tillstånd snabbt försämrats. 

Kaliumnivåerna i Navalnyjs blod skyhöga

Under lördagen larmar hans läkare, kardiologen Yaroslav Ashikhmin, om att slutet är nära för 44-åringen om han inte får intensivvård.

”Vår patient kan dö vilken minut som helst. Dödlig arytmi kan utvecklas när som helst”, skriver läkaren på Faceboook, enligt Daily Mail. 

Kaliumnivåerna i Navalnyjs blod är skyhöga, enligt läkaren. De ligger på 7,1 millimol per liter. Nivåer högre än 6 brukar leda till omedelbar behandling. 

– Det här innebär att både nedsatta njurfunktioner och allvarliga hjärtrubbningar kan inträffa när som helst, säger Navalnyjs personliga läkare, Anastasia Vasilyeva, i ett uttalande på sitt Twitterkonto. 

Talespersonen: ”Aleksej är döende”

”Aleksej är döende. Med hans tillstånd är det en fråga om dagar”, skriver regimkritikerns talesperson Kira Yarmysh på Facebook, rapporterar Daily Mail

I början av april fördes Aleksej Navalnyj till en vårdavdelning efter att ha visat luftvägssymtom och ha drabbats av 38 graders feber. 

Han hade gått ner kraftigt i vikt efter att ha hungerstrejkat under en veckas tid, eftersom han inte fick vård för sina besvär i ryggen och fötterna.  

I ett brev som publicerades i flertalet västerländska tidningar, däribland the Economist, i fredags vädjade 78 kända musiker, författare och skådespelare till Putin för Navalnyjs liv. I brevet kräver de att Navalnyj får medicinsk hjälp omedelbart:

”Till president Putin

När vi skriver dettahålls Aleksej Navalnyj i ett fångläger som många advokater och människorättsförsvarare anser vara ett av de hårdaste i Ryssland. Hans hälsa försämras snabbt och hans tillstånd är kritiskt och behöver akut läkarvård

Aleksej Navalnyj visar symptom på svåra neurologiska problem – ständig ryggsmärta och känslobortfall i benen och händerna. Dessutom lider han av svår hosta och feber. Som rysk medborgare har han rätt att undersökas och behandlas av en läkare som han väljer. Efter att hans begäran avslagits den 30 mars, började han hungerstrejka i protest.

Vi uppmanar er, herr president, att omedelbart se till att Aleksej Navalnyj omedelbart får den medicinska vård som han skyndsamt behöver – och har rätt till enligt rysk lag. Som någon som svurit att upprätthålla lagen måste du se till att göra detta.

Brevet är undertecknat av två kända svenskar, författaren David Lagercrantz och musikern Björn Ulvaeus. Bland andra underskrifter märks Nobelpristagarna Svetlana Aleksijevitj, Herta Müller och J.M. Coetzee, journalisten och författaren Anne Applebaum, dokumentärfilmaren Ken Burns, författarna Salman Rushdie, Louise Erdrich och Hilary Mantel och skådespelaren Benedict Cumberbatch.

Bilderna avslöjar Putins planer: ”Möjlig guldgruva”

Rustar militären i Arktis • Testar nytt supervapen • Vill säkra kontrollen över framtida handelsrutt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.