Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Läkarens larm: Finns inga platser på kvinnokliniken

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Hannelore Wenkeler är överläkare på kvinnokliniken vid Skellefteå lasarett.
Foto: Privat
Sedan två veckor saknar lasarettet helt gynekologiska slutenvårdplatser.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Kvinnokliniken vid Skellefteå Lasarett har sedan ett par veckor inga platser alls för gynekologisk slutenvård.

Nu kräver de att regionen agerar – för att trygga vårdgarantin för de kvinnor som står i kö för viktiga operationer, vilket Läkartidningen tidigare rapporterat.

– Vi har inte kunnat hålla vårdgarantin nu. Det är väldigt akut, säger Hannelore Wenkeler, som är överläkare vid Skellefteå Lasarett.

Byggnadsrelaterad ohälsa har präglat Skellefteå lasarett under flera års tid, vilket kommit att påverka bland annat kvinnokliniken där den gynekologiska slutenvården utförs.

Under de senaste fem månaderna har problemet blivit mer omfattande. Slutenvårdplatser har överförts till den kirurgiska kliniken, som i sin tur behövde stänga ner delar av sin verksamhet för två veckor sedan. Plötsligt fanns inte längre några gynekologiska slutenvårdplatser alls på lasarettet, vilket Läkartidningen rapporterat.

– Vi har just nu satt totalstopp på alla planerade operationer som kräver slutenvård. Det är framför allt patienter där livmodern ska tas bort, men också framfallsoperationer, säger Hannelore Wenkeler, överläkare vid kvinnokliniken på Skellefteå lasarett.

Hon försäkrar att personer som kommer in akut kommer få den livsnödvändiga vård som behövs. Personer med kroniska besvär däremot kommer få vänta.

– Vi har inte kunnat hålla vårdgarantin nu, säger Hannelore Wenkeler.

Byggnadsrelaterad ohälsa

I begreppet byggnadsrelaterad ohälsa eller byggnadsrelaterade hälsobesvär ingår ohälsa som är orsakad av själva byggnaden. Det kan till exempel vara mögel, byggnadsmaterial som släpper ifrån sig flyktiga kemikalier eller damm efter otillräcklig städning. Ohälsa kan också vara orsakad av verksamhet i byggnaden. Det kan vara något som avges från det man arbetar med, till exempel städkemikalier, eller till exempel ozon från en kopiator.

Vid dessa typer av ohälsa minskar eller upphör besvären nästan alltid när man lämnar byggnaden, men återkommer när man kommer tillbaka.


Källa: Arbetsmiljöverket

Överläkaren: ”Det är väldigt akut”

I dagsläget står 20 kvinnor på kö att opereras. De måste nu remitteras till andra sjukhus.

– Vi vet i dagsläget inte hur vi ska hantera den här kön, säger Hannelore Wenkeler.

– Vi tycker att det är väldigt akut, det har pågått i fem månader och ingenting har hänt.

Hon och de andra läkarna vid kvinnokliniken har nu skickat ett öppet brev till beslutsfattarna i region Västerbotten, där de kräver att man ordnar lokaler så att kvinnokliniken åter kan bedriva slutenvård.

– Ingen har med ett kvinnofientligt uppsåt stängt av platserna, så blev det för att lokalerna inte var bra, men man har heller inte tagit tag i problemet.

– Det är två platser vi pratar om. Jag vill inte tro att man medvetet nedprioriterat kvinnosjukvård, men det är ju så det har blivit i praktiken.

Sjukvårdsdirektörens svar: ”En medicinsk bedömning”

Till Läkartidningen säger Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Västerbotten:

– Situationen är inte önskvärd av någon. Inom närtid ska verksamhetscheferna och ansvariga ha ett möte för att diskutera den här frågan.

På frågan om varför vårdplatserna inte ersatts svarar hon att det är en ”medicinsk bedömning”.

– De patienter som har störst vårdbehov prioriteras, säger Brita Winsa.

De har i nuläget ingen prognos för när problemet är åtgärdat.

Barn och RS-virus – då ska du genast kontakta vården

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.