Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läkarens larm: ”En bomb kan brisera när som helst”

Infektionsläkaren i Uppsala om vårdens allt mer ansträngda situation när fler smittas av covid-19 igen.
Infektionschefen Fredrik Sund.
Foto: Region Uppsala/ Staffan Claesson / Region Uppsala
Infektionskliniken vid Akademiska sjukhuset som i helgen tvingades trappa upp vården för coronapatienter.
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT NYHETSBYRÅN

Akademiska sjukhuset i Uppsala har i helgen tvingats trappa upp vården för coronapatienter.

Infektionschefen Fredrik Sund hade hoppats att ”samhället lärt sig läxan”.

– Det känns som att balansera på en slak lina eller som att en bomb kan brisera när som helst i framtiden, säger han, till SVT.

Uppsala är just nu en av de regioner i Sverige där smittspridningen ökar som mest. I helgen tvingades Akademiska sjukhuset för andra gången på en vecka öka antalet platser för patienter med covid-19.

”Akademiska sjukhuset har därför redan nu tvingats att börja arbeta med ännu en covid-våg och har nu trappat upp covidläget på sjukhuset två nivåer på två veckor då patienterna fortsätter att öka”, skriver sjukhusets infektionschef Fredrik Sund, i ett inlägg på Facebook.

Läkaren orolig över utvecklingen

Han är oroad över utvecklingen med ökad smittad, främst bland 20-29-åringar och skriver att han ”hade verkligen hoppats att samhället lärt sig läxan”.

– Nu har vi kommit upp i cirka 25 patienter som ligger inne. Det är precis som en av mina jourmedarbetare sade i går: Det känns som att balansera på en slak lina eller som att en bomb kan brisera när som helst i framtiden, säger Fredrik Sund, till SVT.

Han tror att det ökande antalet fall av coronaviruset vi ser nu kommer att slå mot vården inom några veckor och han är bekymrad över att informationen inte går ut till alla.

Avslutningsvis uppmanar han alla att sprida kunskap om riskerna och fortsätta följa myndigheternas rekommendationer.

Tisha Davis från Oklahoma i USA fick en märklig huvudvärk – hade insjuknat på nytt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.