Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läkarens kommentar chockade Susanna

Susanna har lidit av akne i tio år.
Foto: Privat
– Man måste försöka se det fina hos en själv, men ibland är det tufft, säger hon.
Foto: Privat

Susanna Jungblom, 28, har lidit av akne i tio år. Hon har bland annat sjukskrivit sig för att hon inte har velat visa sig på jobbet.

När hon nyligen tog sig till en läkare för ett sista försök att bota sin akne fick hon en chock av hans kommentar: "Du kommer aldrig att se ut som modellerna i reklamfilmerna".

– Man måste försöka se det fina hos en själv, men ibland är det tufft, säger hon.

Susanna Jungblom bor med sina två barn och sin man i Oslo. Till vardags bloggar hon om sin akne, som hon drabbades av för ungefär tio år sedan. I en tredjedel av sitt liv har de inflammerade utslagen präglat hennes psykiska hälsa.

Ibland, när hon ser sig i spegeln, kommer tårarna. De jobbiga känslorna blev extra påtagliga när Susanna jobbade i butik och träffade många kunder varje dag.

– Det var många gånger jag sjukskrev mig för att jag inte ville visa hur jag såg ut. Jag ville inte stå i kassan för att jag trodde att folk tyckte att jag var äcklig, säger hon.

Under de senaste tio åren har Susanna provat alla möjliga kurer. Hon har genomgått ansikts- och laserbehandlingar, testat olika krämer och antibiotikakurer. Men ingenting tycks hjälpa.

Foto: Privat

"Jag grät"

I ett sista försök att bli av med sin akne besökte Susanna Jungblom en läkare som hon tipsades om av en av sina bloggläsare. Läsaren rekommenderade en tuff kur, Isotretinoin, som ska hjälpa mot akne.

Men läkarbesöket blev långt från trevligt.


LÄS MER: Akne i vuxen ålder? Här är behandlingarna som fungerar


Ganska snabbt svarade hudläkaren att Isotretinoin inte var aktuellt för Susanna. ”Du ser ju inte så illa ut? Du har ju bara några finnar här och några där och några där, men det är väl inte så farligt?", ska han ha sagt till henne, och rekommenderade sedan en salva i stället för en remiss till en hudläkare.

Sedan kom kommentaren som skar som en kniv genom henne.

"En sak måste du ha klart för dig Susanna; du kommer aldrig att se ut som modellerna i reklamfilmerna".

– Jag blev chockad över att de orden kom ur hans mun. Jag gick till honom för att jag behövde få hjälp och kände att det var min sista utväg. Jag vet att jag kanske inte kommer få perfekt hy, men jag hade ont av min akne och behövde hjälp, säger hon.

– Jag grät rakt ut. Jag gick därifrån och hyperventilerade.

Vill nå ut till andra med akne

Trots nedslaget efter läkarbesöket vägrar Susanna Jungblom ge upp. Hon fortsätter leta efter andra behandlingar och hoppas kunna bli av med sin akne. I nuläget letar hon efter en privat klinik som kan hjälpa henne.

– Just i dag känns det väldigt tungt eftersom jag inte får den hjälpen jag behöver. Men vi som har akne måste se att vi är vackra. Jag tror inte att andra tänker på att jag har akne, det är bara jag själv som tänker på det, och det är det som är svårt. Man måste försöka se det fina hos en själv, men ibland är det tufft, säger hon.


LÄS MER: Akne – så kan den varna dig om andra hälsoproblem


Genom bloggen har Susanna fått kontakt med många läsare som upplever samma problem med akne. Det handlar om att ge och få stöttning i kommentarsfälten – och det har hjälpt henne enormt mycket för att bearbeta relationen till sin egen akne.

– Jag vill nå ut till så många som möjligt. Alla är inte perfekta. Vi har alla problem, och akne är mitt, säger hon.

– Jag kommer inte ge upp. Ge inte upp du heller. Får man ett nej finns det andra som kan hjälpa dig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.