Birgitta har drabbats av sju frakturer på grund av sin benskörhet. Foto: Izabelle/NordfjellBirgitta har drabbats av sju frakturer på grund av sin benskörhet. Foto: Izabelle/Nordfjell
Birgitta har drabbats av sju frakturer på grund av sin benskörhet.  Foto: Izabelle/Nordfjell
Hon tycker att bensköra ofta behandlas nonchalant i sjukvården. Foto: IZABELLE NORDFJELLHon tycker att bensköra ofta behandlas nonchalant i sjukvården. Foto: IZABELLE NORDFJELL
Hon tycker att bensköra ofta behandlas nonchalant i sjukvården. Foto: IZABELLE NORDFJELL
Och har ofta ont. Foto: JOHAN LÖF / BILDBYRÅNOch har ofta ont. Foto: JOHAN LÖF / BILDBYRÅN
Och har ofta ont. Foto: JOHAN LÖF / BILDBYRÅN
Birgitta upplever att hon tas emot med suckar när hon söker hjälp. Foto: IZABELLE NORDFJELL / BILDBYRÅNBirgitta upplever att hon tas emot med suckar när hon söker hjälp. Foto: IZABELLE NORDFJELL / BILDBYRÅN
Birgitta upplever att hon tas emot med suckar när hon söker hjälp. Foto: IZABELLE NORDFJELL / BILDBYRÅN

Läkaren ville inte röntga Birgitta – ansågs för dyrt

Publicerad

Birgitta Johansson, 62, drabbades av en rad frakturer och krympte i längd. 

Hon misstänkte benskörhet – men läkaren på vårdcentralen tyckte att en röntgenundersökning var för dyr.

– Han sa att de inte kunde kosta på mig det. Det är inte klokt, jag blir så himla arg!

Det var för sju år sen som Birgitta Johanssons man upptäckte att något inte stod rätt till.

– Vi stod och kramades, och då sade han att han funderat på att jag blivit så kort. Jag hade också tyckt det. Det var som att köksskåpen åkt upp i taket och jag fick ta på mig skor för att diskbänken skulle vara i rätt höjd!

Birgitta mätte sig och det visade sig att hon hade krympt fem centimeter. Hon misstänkte benskörhet och bokade tid hos läkaren på vårdcentralen. Men läkaren ville inte skicka Birgitta på bentäthetsmätning. Läkaren ansåg att Birgitta inte var i riskzonen, och ville inte kosta på henne en undersökning.  

– Han tyckte att alla damer krymper med åren. Men att krympa fem centimeter är inte normalt när man är 55 år! Jag sade att då betalar jag själv!

"Tur att man är påläst"

Bentäthetsmätning, så kallad dexa-undersökning, är en röntgenmetod för att upptäcka om man är benskör. Undersökningen tar 20 minuter och gör inte ont. Och det visade sig att Birgitta var benskör. 

– Det är tur att man är påläst och påstridig! Jag fick träffa samma läkare efteråt, och sade till honom att han haft fel. 

– Då fick jag rätt behandling, med en ”bromsmedicin”, en veckotablett som heter Alendronat, och sen dess har jag inte krympt mer.

"Snart få ni kapa benet!", sa Birgitta när det gjorde som mest ont. Foto: Izabelle Nordfjell

Som en följd av benskörheten har hon drabbats av över sju frakturer och lider av smärtsamma kotkompressioner i ryggen. Bensköra bryter sig lätt, även vid mindre belastning.

– Jag bröt höger lillfinger när jag gick kurs i hjärt- och lungräddning. Sen bröt jag samma finger när jag sorterade ved.

Tycker att bensköra behandlas nonchalant

Birgitta är numera ordförande i Osteoporosförbundet i Västerbotten. Hon tycker att bensköra ofta behandlas nonchalant i sjukvården.

– Jag har ganska mycket värk. Men man blir ofta dåligt bemött, det är lite ”Suck, kommer hon igen.” 

När Birgitta hade svåra smärtor i benet och höfterna ringde hon förtvivlad till ortopeden.

– Jag sade att jag har så himla ont. Snart få ni kapa benet! Vad ska jag göra? Hon svarade bara ”Är det knark du vill ha?” Jag började gråta. 

Birgitta har fortfarande ont i bäckenet. Ortopeden sade att det kan vara benskörhet eller en tumör. Men hon orkar inte ta striden för fler undersökningar just nu.

– Man har ont och orkar inte alltid slåss med vården. Är det cancer borde jag väl redan vara död.

Det är svårt att hitta ork att slåss mot vården, säger Birgitta. Foto: Izabelle Nordfjell

Många får ingen behandling

Uppskattningsvis lider ungefär en halv miljon svenskar av benskörhet. De flesta äldre och de flesta kvinnor. Varannan kvinna får någon gång i livet en fraktur som en följd av benskörhet. Men många får varken diagnos och behandling. 

– Det är en kvinnosjukdom med låg status. Jag blir så förbannad på hur vi bensköra blir bemötta i sjukvården. Man blir stämplad som en sveda-, värk- och brännkärring och det tar lång tid om man väl får hjälp. Jag blir så förbannad, det är så att man får lust att ge läkarna en örfil!

Birgitta kämpar för att alla vårdcentraler och sjukhus ska ha sjuksköterskor som är specialiserade på osteoporos och att bensköra ska få utbildning om sin sjukdom.

– Jag har skrivit till alla vårdcentraler och chefer men inte fått ett enda svar!

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag