Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Läkaren utmanar Texas abortlag: ”Stäm mig”

Texasbor kan stämma den som utför aborter efter sjätte veckan.
Texas nya, stenhårda abortlag utmanas.
Foto: JOSE LUIS MAGANA / AP/ TT
Lagen trädde i kraft den 1 september och har kritiserats utanför delstaten.
Foto: LEV RADIN/ PACIFIC PRESS/ SHUTTERSTOCK

Läkaren Alan Braid trotsar Texas nya, hårda abortlag.

I en debattartikel i Washington Post helgen berättade han att han utfört en abort i San Antonio – och uppmanade motståndare att stämma honom.

Två före detta advokater har antagit utmaningen.

Den 1 september trädde Texas nya abortlag i kraft. Lagarna innebär att abort mer eller mindre totalförbjuds från vecka 6. I lördags klev läkaren Alan Braid fram och berättade att han brutit mot den nya lagen. I en debattartikel i Washington Post under rubriken ”Därför bröt jag mot Texas extrema abortförbud” skriver han om att han utfört en abort på en kvinna som var i första trimestern – första tolv veckorna – men ändå inte kunde genomföra en laglig abort.

”Jag handlade eftersom jag har en plikt att vårda denna patient, liksom jag har för alla patienter, och för att hon har en grundläggande rätt att få denna vård”, skriver Braid.

”Jag förstår fullt ut att det kan få juridiska konsekvenser, men jag vill se till att Texas inte kommer undan med sitt försök att förhindra att denna uppenbart okonstitutionella lag testas”, fortsätter han och uppmanar alla som tror att han brutit mot den nya lagen att stämma honom på 10 000 dollar.

Ex-advokater antog utmaningen

Två före detta advokater antog utmaningen under måndagen och hann därmed före en antiabortgrupp som sagt att de förbereder en stämning. Ingen av ex-advokaterna är abortmotståndare, utan säger sig stämma läkaren för att låta domstolarna avgöra om Texas nya lag är konstitutionsenlig.

Felipe N. Gomez har uppmanat en domstol i San Antonio att förklara den nya abortlagen konstitutionsvidrig och jämför med republikanernas motstånd mot munskydd och vaccinationer.

– Om republikaner ska gå runt och säga att ingen ska bestämma att någon ska ta en spruta, så ska inte de bestämma vad en kvinna ska göra med sin kropp heller. De borde vara lite mer konsekventa, säger han till AP.


Tiktok-aktivister hämnas på Texas guvernör

Kupp mot abortsajt: Skickar in falska anmälningar om illegala aborter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.