Läkaren till Lisa, 26: Du är inte gravid

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Lisa Olsson, 26, var gravid i vecka 17 när hon träffade läkaren för att bli sjukskriven.
Foto: Privat
Lisa fick en chock när läkaren istället lyfte på hennes mage och sa ”Det är tomt här.”
Foto: Privat

Lisa Olsson, 26, var gravid i vecka 17 när hon träffade en läkare på vårdcentralen Domnarvet i Borlänge för att bli sjukskriven.

Men läkarbesöket blev inte som hon hade tänkt sig - läkaren påstod att Lisa inte alls var gravid.

– "Det är tomt här", sa han, berättar Lisa, som nu har anmält händelsen.

Lisa Olsson och hennes familj är nyinflyttade i Borlänge. Eftersom hon mår dåligt på grund av sin graviditet fick hon en tid hos en läkare på Vårdcentral Domnarvet för att få en sjukskrivning. Den 27 juni besökte hon vårdcentralen.

Men det blev inte som hon hade tänkt sig. Efter några rutinfrågor blev Lisa uppmanad av läkaren att ta både ett blodprov och ett kissprov och när hon sedan var tillbaka i besöksrummet blev hon ombedd att lägga sig på britsen.

– Då kände han på sidorna av magen och i princip lyfte upp magen, säger Lisa.

Vid det laget började hon oroa sig för att något var fel. Då fick hon det högst oväntade svaret:

– "Det är helt tomt här", sa läkaren.

Lisa trodde inte sina öron, provet hon precis hade tagit visade att hon var gravid och bara några dagar tidigare hade hon skrivit in sig hos en barnmorska på samma vårdcentral. Men enligt läkaren på vårdcentralen var det "någon annat fel" på Lisa.

– Då började jag tänka att det var obehagligt, säger hon.

Läkaren gjorde även en vaginal undersökning och kom fram till samma sak – Lisa var inte gravid.

– Då blev jag totalt förstörd, att gå i 17 veckor och tro att man är gravid och så säger han att jag inte är det. Men då började läkaren förklara att det var något positivt att inte vara gravid, säger Lisa.

Inledningsvis hade läkare vägrat att sjukskriva Lisa men plötsligt var han beredd att sjukskriva henne, men inte för att hon var gravid.

– Han sa: jag kompenserar dig med en sjukskrivning eftersom du mår så dåligt. Sedan fick jag gå ut därifrån.

Därefter sökte Lisa upp sin barnmorska och överläkaren på Barnavårdscentalen gjorde en ny undersökning och kunde då konstatera att Lisa var gravid.

Hon har varken fått en ursäkt eller förklaring av läkaren och händelsen är anmäld till Patientnämnden.

– Vilken läkare som helst ska kunna känna på en gravidmage. Det är det mest fruktansvärda jag någonsin har upplevt. Det var som en rejäl käftsmäll, som att ett liv hade tagits ifrån en på två sekunder för att han inte kunde göra en korrekt bedömning. Tänk om det händer någon annan med en allvarlig sjukdom och som får fel bedömning, säger Lisa.

Anna Åhman Berndtsson, avdelningschef på vårdcentralen, säger att den aktuella läkaren var inhyrd och arbetade på vårdcentralen under två veckor.

– Vi beklagar djupt att patienten har fått uppleva sådana tråkigheter. Vår verksamhetschef har varit i kontakt med läkaren eftersom patenten pratade med verksamhetschefen i samband med händelsen, säger Anna Åhman Berndtsson.

Har läkaren kunnat ge en förklaring till det inträffade?

– Det vet jag inte eftersom jag inte själv har pratat med honom.

Är det en läkare som ni kommer att fortsätta hyra in?

– Inte som planerat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.