Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läkaren Staffan anmäld – hjälpte patient att dö

Dödshjälp är att orsaka eller att bidra till att orsaka en persons död på dennes begäran.
Staffan Bergström
Foto: TT

64-åringen hade fått tid i Schweiz för att få avsluta sitt liv, men coronapandemin satte stopp för resan, skriver DN.

Då beslutade sig läkaren Staffan Bergström för att förse mannen med en dödlig dos sömnmedel.

– Det skulle känts väldigt tungt om jag svikit honom, säger Bergström till Expressen.

Vid lunchtid i tisdags avslutade den 64-årige mannen sitt liv – omgiven av sina två barn och sin exhustru.

5 juli skulle han ha rest till Schweiz och organisationen Dignitas klinik. Där skulle han ha fått läkarhjälp att avsluta sitt eget liv efter att i flera år lidit av muskelsjukdomen ALS.

Men covid-19 satte stopp för resan.

– Det var som att ha fått en kortlek där 51 av korten hade varit Svarte Petter. Och så visade det sig att även det 52:a kortet var Svarte Petter, när jag hoppats att det var en kung, sa mannen till DN när tidningen träffade honom dagen innan han tog sitt liv.

Läkaren bestämde sig för att hjälpa

Staffan Bergström, 77-årig läkare och professor emeritus i Internationell hälsa vid Karolinska institutet, bestämde sig för att hjälpa honom att få det slut han önskade.

– Jag fick kontakt med honom och fick förklarat situationens prekära karaktär för mig, säger Bergström.

Han är också ordförande i riksföreningen Rätten till en värdig död, som är för dödshjälp, och en flitig debattör i ämnet.

– Det är olagligt för en legitimerad läkare att utföra en dödshjälpshandling enligt svensk lag, men däremot kunde jag förse honom med läkemedel som jag vet används av Dignitas.

Riskerar nu sin läkarlegitimation

Nu har Staffan Bergström anmält sig själv till polisen – brottsrubriceringen är medhjälp till dråp – och riskerar sin läkarlegitimation.

– Jag är 77 år så min legitimation är mer en bit papper. Det hade känts väldigt tungt om jag svikit mannen. Jag hoppas att våra politiker för en gångs skull inte sopar den här frågan under mattan. För mig är det en mänsklig rättighet för en svårt sjuk människa att få välja sin död, förklarar Staffan Bergström.


Partistyrelsen blev överkörd av ombuden på L-stämman i Västerås på söndagen. Förslaget om att driva på för en utredning om aktiv dödshjälp röstades igenom.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.