Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Läkaren: Som orm- oljan i vilda västern

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Robban Andersson

Tomas Timander är smärtläkare och specialist på rygg- och nackbesvär.

Han är kritisk till atlasbehandlingen och har träffat flera besvikna patienter.

- Patienter som har kroniska smärtor prövar allt i sin desperation. Jag tycker att det är sorgligt att man lockar in folk till en behandling där det inte finns vetenskapligt stöd.

Tomas Timander har undersökt min nacke och kunnat konstatera att det inte är något fel på min atlaskota. Han tycker att diagnosen jag fick är orimlig. Att ha atlaskotan ur läge på riktigt är ett väldigt allvarligt tillstånd som kräver akut vård.

- Om atlaskotan skulle vara ur läge skulle du ha reagerat med smärta och kramp i nacken. Du skulle få en kraftig reaktion och riskera att få neurologiska symptom. Det är en allvarlig skada och du skulle ha så pass ont så att du skulle få åka in till sjukhuset.

Sådana skador ses oftast vid allvarliga olyckor.

- Det är alltså betydligt mer dramatiskt än vad som framkommer här, om det skulle vara riktigt.

Att flytta på atlaskotan, som terapeuten hävdar att han gör, är inte trovärdigt, tycker Tomas Timander. Det krävs stora krafter för att ens rubba den.

- Atlaskotan är egentligen en väldigt kraftig kota med stora ledytor som är omgärdad av kraftiga muskler och ligament. Det är alltså ingenting som man hur lätt som helst rör på. Och har den hoppat ur läge eller är luxerad räcker inte så här enkel behandling. Då behöver man komma till ortoped eller neurokirurg, ofta med ambulans.

- Jag tror inte att det går att flytta på den på det sättet han säger att han gör. Jag tror inte att det hänt något med din atlaskota, jag har ju själv undersökt den.

Inget att rekommendera

Tomas Timander tror inte alls på metoden och poängterar att det inte finns någon forskning som visar att den fungerar.

- Det finns inget vetenskapligt stöd för att den här behandlingen har effekt. Det betyder att man inte har gjort några studier på större grupper där man har sett att flertalet blir bättre av behandlingen. Det är alltså ingen evidensbaserad behandling. Som legitimerad läkare är det här inget jag kan rekommendera.

Många patienter som kommer till läkaren Tomas Timander för utredning har problem med smärtor i nacke och rygg. Han har träffat på flera som betalat dyra pengar för behandling av atlaskotan.

- Flertalet har inte upplevt någon långsiktig effekt av det. Men patienter som har smärtor prövar allt i sin desperation. Då finns det företag som är beredda att tjäna pengar på dem.

- Jag förstår patienter som har ont hela tiden, att man söker hjälp överallt, och provar alla slags behandlingar som finns. Men jag tycker att det är sorgligt att man lockar in folk till en behandling där det inte finns vetenskapligt stöd, där man inte kan garantera att metoden fungerar i de flesta fall.

- Har man ont så skulle jag rekommendera att man söker sin läkare för att bli utredd. Jag tycker man ska följa regelboken och använda behandlingar som är utvärderade i studier och forskning. Då kan man känna sig trygg. Man vet inte om det här har effekt eller om det kan skada.

Som ormolja

Att en del patienter ändå kan känna sig bättre kan bero på placeboeffekten, tror Tomas Timander.

- Visst kan man känna tillfällig lindring. Men det hade man kunnat få om man gått till en duktig massör också. Massage är inte fel, men det här är väldigt dyr massage.

Att atlasbalansering påstås hjälpa mot så väldigt många olika hälsobesvär är inte vetenskapligt och vilseledande marknadsföring.

- Det är som ormoljan i vilda västern. Det säger sig självt att man inte kan bota ett antal olika besvär och sjukdomar genom att så att säga justera en kota. Det ser inte ut så.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.