Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Läkaren slår larm om upptäckten i soldaten

I den skottskadade soldatens tarmar hittade kirurgen Lee Cook-Jong bland annat en 27 centimeter lång inälvsmask. Foto: CNN
Här flyr den nordkoreanske soldaten över gränsen till Sydkorea. han träffades av fem skott när han jagades av andra nordkoreansak soldater. Foto: FN / EPA / TT

Den 27 centimeter långa inälvsmask och den kroniska leverskada som upptäcktes i den nordkoreanska soldat som skottskadades när han flydde över gränsen till Sydkorea har gett läkare en unik ny insyn i det nordkoreanska folkets hälsotillstånd.

Nordkorea gödslar sina grödor med mänsklig avföring och omkring hälften av befolkningen tros lida av allvarliga parasitinfektioner.

– Under mina 20 år som kirurg har jag bara sett sådana här saker i böcker, säger Lee Cook-Jong som opererade soldaten enligt CNN.

Den skottskadade nordkoreanska soldaten som flydde över gränsen till Sydkorea i måndags vårdas fortfarande på sjukhus. Han har genomgått flera operationer – något som lett till att läkarna fått en helt ny insyn i hälsotillståndet för invånarna i den mycket hemlighetsfulla nationen på andra sidan gränsen.

Soldaten föll ihop vid en mur och räddades av tre sydkoreanska soldater. Foto: AP/ TT

Soldaten hade 27 centimeter lång inälvsmask 

I samband med operationen upptäcktes kirurgerna ett "enormt stort antal" parasiter i soldatens tarmar, bland annat en drygt 27 centimeter lång inälvsmask. En av de inälvsmaskar de hittade är typiska hos hundar. Läkarna tror att han fått parasiterna i kroppen efter att ha ätit förorenad mat. 

– Under mina 20 år som kirurg har jag bara sett sådana här saker i böcker, säger kirurgen Lee Cook-Jong.

Läkarna upptäckte även att soldaten hade hepatit B, en infektion som primärt drabbar levern och ökar risken för levercancer, rapporterar CNN. 

Överföringen av hepatit B är vanligtvis en bra indikation på dålig steriliseringspraxis på sjukhus i ett land.

– Hepatit B får man vanligtvis av osteriliserade nålar och sprutor... eller genom sexuella aktiviteter, säger medicinprofessorn David Heymann till CNN.

Det här är inte första gången en stor mängd parasiter hittats i nordkoreaner. En studie som gjordes 2015 på 169 avhoppare från Nordkorea visade att sju av de 17 kvinnorna hade parasiter. En av tio hade dessutom hepatit B.

Nordkorea gödslar med mänsklig avföring

Det faktum att Nordkorea använder mänsklig avföring för att gödsla sina grödor och de dåliga sanitära förhållandena i landet tros vara orsaken.

– Det är en ond cykel som är svår att stoppa i Nordkorea. De är så desperata att få livet att gå runt att de inte vidtar tillräckliga förebyggande åtgärder, säger Choi Min-ho, professor vid Seouls universitet för medicinska studier till CNN.

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. Foto: AP/ TT

Professor: Hälften av nordkoreanerna kan ha parasitinfektioner

Choi Min-ho tror att omkring hälften av Nordkoreas befolkning lider av liknande parasitinfektioner.

– För dem som äter bra och är hälsosamma så är parasitinfektioner inget problem. Men för dem som är undernärda kan det vara mycket mer kritiskt eftersom parasiter stjäl näringen i det de äter, säger han till CNN.

Nordkorea har genom åren haft stora problem med matbrist och svältkatastrofer. 1995-1999 drabbades landet av en förödande torrperiod då omkring en miljon människor dog.