Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Läkaren skrev ut narkotika – med kollegernas inlogg

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har tidigare fråntagit läkaren hans mandat att skriva ut recept.
Foto: Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den stockholmsbaserade läkaren har tidigare blivit påkommen flera gånger.
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

En läkare i Stockholmsområdet är nu åtalad för att ha använt sina kollegers inloggningsuppgifter för att skriva ut narkotikaklassade preparat – för eget bruk.

Läkaren har tidigare erkänt ett missbruk och fått sin befogenhet att skriva ut narkotiska preparat indraget av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, rapporterar Nyhetsbyrån Siren.

Upprinnelsen till att läkaren, en man i 45-årsåldern från Stockholmsområdet, nu åtalas tar oss tillbaka till 2017.

Då inledde inspektionen för vård och omsorg, IVO, en inspektion av läkaren, detta sedan ett apotek larmat om att han skrev ut läkemedel av typen Stilnoct till sig själv. Den Stockholmsbaserade läkaren kritiserades då, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Anmälde sig själv

Sedan öppnades ytterligare en utredning i oktober 2018 när läkaren själv kontaktade IVO och bad dem strypa hans möjlighet att skriva ut recept. Utdrag ur receptregistret visade då att han skrivit ut narkotikaklassade läkemedel till sig själv. Han hade då skrivit ut över 1 000 tabletter av opiaterna Oxykodon och Oxynorm men också Stilnoct.

IVO konstaterade då att att läkaren under ett halvårs tid skrivit ut och underhållit ett beroende av läkemedlen.

Hans ansökan bifölls av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, och han kunde inte längre skriva ut narkotiska preparat åt sig själv.

Nu åtalad för narkotikabrott

Nu stäms den 45-årige läkaren för att ha rundat det förbudet och lyckats skriva ut narkotiska preparat åt sig själv. Detta har han enligt stämningsansökan gjort genom att nyttja sina kollegers inloggningsuppgifter för att skriva ut preparaten.

Brottsrubriceringen mot läkaren är narkotikabrott och han erkänner brott.

Det här är en IVO-anmälan

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.