Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Läkaren skrev ut knark och doping för miljoner

Khalid Hasouna har bland annat skrivit ut botox. För över en miljon kronor.
Foto: Joel Marklund/Bildbyrån
STESOLID. Stesolid innehåller diazepam, ett ångestdämpande och lugnande preparat som tillhör gruppen bensodiazepiner och som är narkotikaklassat.
BOTOX. Botulinumtoxin används i en mycket försvagad form, bland annat under namnet Botox, för förlamning av till exempel muskler och svettkörtlar, såsom vid icke-kirurgiska skönhetsingrepp, framför allt utslätning av rynkor.
Foto: Åke Thim
IVO har granskat 46-åringen tidigare.
Foto: Mike G

Läkaren Khalid Hasouna, 46, utreds av åklagare efter att ha utfärdat recept för enorma mängder narkotika, doping och botox.

Landstinget har betalat minst 11 miljoner kronor för läkemedlen - som sedan befaras ha gått rakt ut i den illegala droghandeln.

Beslutet som kan sätta stopp för knarkflödet väntas tidigast nästa år.

– Det är helt fruktansvärt. Man måste sätta stopp för det här. Det kan inte få fortsätta, säger Johan Wallér, vd på Sveriges Apoteksförening.

Läkare som missbrukar sin förskrivningsrätt är ett orosmoment. När Stockholms läns landsting i somras gjorde en rutinkontroll av länets läkare upptäckte man ett extremfall.

– Vi har ett ärende där vi har sett frågetecken, där vi utrett och sedan lämnat över till andra aktörer, säger Magnus Thyberg, chef på läkemedelsenheten på Stockholms läns landsting (SLL).

Nu kan Expressen avslöja att läkaren Khalid Hasouna, 46, har polisanmälts av landstinget efter att ha skrivit ut alarmerande mängder av bland annat narkotiska läkemedel, läkemedel som kan användas som doping och botox som har kostat landstinget minst elva miljoner kronor.

SLL:s utredning ger en detaljerad bild av misstankarna mot Khalid Hasouna.

Har drivit egen mottagning

Vid sidan av rollen som stafettläkare har 46-åringen drivit en egen mottagning. Det är inom ramen för den verksamheten de ifrågasatta recepten har utfärdats, med start i januari förra året.

Den största utgiften för skattebetalarna - fem miljoner kronor - rör ett tillväxthormon, Genotropin. I medicinskt syfte kan det ges till patienter som lider av hormonbrist. Men det är även ett eftertraktat dopingmedel på svarta marknaden, bland kroppsbyggare.

Omfattningen är enorm. Över 30 000 dagsdoser av möjlig doping har hämtats ut på apotek med hjälp av Khalid Hasounas recept. Om en enda patient hade tagit rekommenderad dos hade de uthämtade preparaten räckt i 108 år.

Anna Bäsén besöker Khalid Hasounas mottagning.

Khalid Hasouna har även skrivit ut:

 Antirynkmedlet Botox för 1 280 433 kronor
Opiater som oxikodon, kodein och tramadol, 113 373 dagsdoser
Bensodiazepiner som alprazolam och stesolid, 209 533 dagsdoser
 

Av anmälan framgår att landstinget klassar receptskrivningen som "pågående bedrägeri, dopingbrott och narkotikabrott". Åklagare Jonas Peterson bekräftar att det finns en förundersökning och utredningsåtgärder som polisen nu ska utföra.

I landstingets utredning står att narkotiska läkemedel har skrivits ut i så stora mängder att det inte kan anses vara medicinskt motiverat. Enligt utredningen har recepten troligtvis utfärdats i syfte för droghandel och ekonomisk vinning.

Polisen misstänker kopplingar till kriminella nätverk i Rinkeby och Tensta som sedan sålt drogerna vidare, enligt uppgifter till Expressen.

SLL har aldrig besökt adressen där Hasouna uppgett sig ha läkarmottagning. Mottagningen har ingen hemsida och landstinget har ifrågasatt hur patienterna ens hittar 46-åringen.

När Expressen åker dit visar det sig att det är en privatbostad. Dörren öppnas av en kvinna som undrar om vi har bokat tid. Hon berättar att Khalid Hasouna inte är hemma utan arbetar i Linköping.

På en annan adress, i Solna, som 46-åringen senare uppgivit, finns däremot en läkarmottagning. Trots att Hasouna lämnade sitt eget bolag i oktober, två dagar efter att han fått veta att polisen kopplats in, står hans namn fortfarande på skylten.

Vi får tag på Khalid Hasouna på telefon.

– Vem gav dig de här utredningarna? frågar 46-åringen.

Samtalet avslutas med orden:

– Jag måste först prata med min advokat. Sen återkommer jag till dig.

Sen blir det tyst. Vi kontaktar läkarens advokat vid två tillfällen, advokaten får heller inte kommentera.

Kontakten med Khalid Hasouna avslutas i ett sms: "Jag kan inte. Tack"


LÄS MER: ANNA BÄSÉN: Vi måste stoppa knarkläkare snabbt 

Trots spärr - läkemedel lämnas ut

Landstinget har försökt hejda läkemedelsflödet utan att lyckas. I slutet av augusti spärrades utskriftskoden som är kopplad till läkarens privatmottagning. Spärren gäller från ett visst datum - och plötsligt dök patienter upp med gamla pappersrecept. På bara en månad lämnades läkemedel för ytterligare en miljon ut. Landstinget misstänker att läkaren har bakdaterat recepten.

Sedan i mars har Khalid Hasouna anmälts till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) vid minst 14 tillfällen. Samtliga fall har handlat om hans förskrivning av narkotiska läkemedel och möjlig doping.

IVO har granskat 46-åringen tidigare. Under 2014 och 2015 utreddes han i tre fall för bristande journalföring. I alla tre fick han kritik.

Inom loppet av sex dagar i september, efter att hans utskriftskod hade spärrats, var Khalid Hasouna själv på plats på Kronans apotek i Tensta och Åkersberga. Med sig hade han patienters legitimation och recept som han själv utfärdat till dem. Under besöken hämtade Khalid Hasouna ut 7 392 piller och nästan 100 doser Genotropin, enligt anmälan.

I sin utredning skriver SLL att man antar att den misstänkta brottsligheten i form av bedrägeri, dopingbrott och narkotikabrott kommer att fortsätta så länge som Khalid Hasouna har rätt att skriva ut recept.

IVO:s utredning avslutades i oktober. IVO vill att Hasouna i första hand förlorar sin läkarlegitimation och i andra hand får indragen förskrivningsrätt. Men det avgörs av den domstolsliknande Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN), som inte fattat beslut ännu.

"Potentiellt livsfarliga saker"

Den senaste handlingen i målet är ett yttrande från Khalid Hasouna där han bestrider att han har missbrukat sin rätt att förskriva narkotika.

Johan Wallér VD på Sveriges Apoteksförening efterlyser en nödbroms för "knarkläkare", som han kallar det.

– Man kan väl dra in förskrivningsrätten tillfälligt, medan man utreder. Under tiden så innebär det här stora risker för patienterna. Det är potentiellt livsfarliga saker och ett stort samhällsproblem.

Pappersrecept är lätta att förfalska och borde också stoppas, tycker Johan Wallér.

– Kriminella kommer kanske alltid att finnas men då behöver systemen täcka upp för att det inte ska tillåtas. Och vi får inte riskera människors liv och hälsa. Ytterst ligger ansvaret hos regeringen som styr över sina myndigheter, det är bara uppifrån och ner problemet kan lösas.

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström att regeringen har vidtagit åtgärder för att helt få bort pappersrecept.
Foto: Robin Aron / GT-Expressen

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström säger att regeringen har vidtagit åtgärder för att helt få bort pappersrecept, som han håller med om är "en stor bov i sammanhanget".

Samtidigt påpekar ministern att man redan idag kan dra in förskrivningsrätt och legitimation under utredningen.

– Det kräver naturligtvis en procedur i sig själv, men det borde gå och jag vet inte varför det inte har gjorts i just det här fallet, säger Wikström.

Ett sådant beslut kan fattas av HSAN, men bara om IVO föreslår det. I Khalid Hasounas fall finns inget sådant yrkande.

Heléne Dahl Fransson på IVO berättar att även ett tillfälligt återtagande kräver en byråkratisk process med lång handläggningstid hos HSAN.

– Vi bedömde att det egentligen inte skulle gå fortare att begära det interimistiskt, säger Heléne Dahl Fransson.

På grund av en flytt har HSAN har haft problem med att klara av sina ärenden 2015, enligt berättar Ursula Carlgen, utredare på HSAN. Även Khalid Hasounas fall kan ta tid. Ett beslut kan komma först i början av nästa år.

Då har det gått ett halvår sedan landstinget först upptäckte den misstänkta brottsligheten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.