Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läkaren: Så är planen för anhörigkarantän

”Fundera på om du måste åka till arbetet”
Bilden är tagen i ett annat sammanhang.Foto: Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
En skylt visar vägen till självprovtagning för covid-19 vid Hallands sjukhus i Halmstad.Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Smittspridningen har mer än fördubblats i Stockholm – som därför planerar att införa anhörigkarantän för vuxna.

Alltså att anhöriga ska stanna hemma med den sjuka familjemedlemmen.

– Genom att göra så här tror vi att vi åtminstone kan få bort lite smitta, säger smittskyddsläkaren Maria Rotzén till TT.

Smittan sprids snabbt i Region Stockholm där antalet covidfall har mer än fördubblats på två veckor. Från 254 nya fall till 539, rapporterar TT.

För att få bukt med smittspridningen planerar Stockholm nu att införa anhörigkarantän för vuxna. Även om båda föräldrarna sitter i karantän ska barnen fortsätta att gå i skola och förskola som vanligt.

Praktiska problem

Fortfarande finns en hel del praktiska problem. Till exempel hur man ska kunna hämta barnen från förskolan om man själv sitter i karantän.

– Det får man ordna på något vis. Jag har inga bra svar på hur man praktiskt kan göra, men man kanske kan komma överens med förskolepersonalen om att komma ut och hämta barnet eller något liknande, säger Maria Rotzén, tillförordnad smittskyddsläkare i Region Stockholm, till TT.

– Det blir i alla fall något som är bättre än det vi hade innan, även om det kanske blir så att man måste följa med sitt barn till förskolan, säger hon.

Får smittbärarpenning

Planen är att anhöriga ska få smittbärarpenning och vara hemma tillsammans med den sjuke. Anhöriga ska också uppmanas att testa sig innan man lämnar karantänen även om man inte har några symtom.

Karantänen kommer troligen att gälla runt en vecka.

Region Stockolm planerar inte att ändra tillståndet att besöka äldreboenden som ska börja gälla från den 1 oktober. 

– Vi vet att smittspridningen sker i hem- eller närmiljö och genom att göra så här tror vi att vi åtminstone kan få bort lite smitta från samhället, säger Maria Rotzén.

Hon påpekar att den ökade smittspridningen är en tydlig trend som gör att man måste vara extra observant och ”påminna om att det här inte är över ännu”.

 

 

”Vi ser en hög uppgång”

Hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson: ”Vi ser en hög uppgång”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.