Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läkaren rörde vid kvinnors underliv

Läkaren i 40-årsåldern åtalades för att ha rört vid flera kvinnliga patienters underliv och bröst.

Mannen, som har arbetat på flera vårdcentraler i Mellansverige, ställdes inför rätta för sexuellt ofredande av elva kvinnor och för våldtäkt alternativt sexuellt tvång mot en av kvinnorna.

I dag dömdes läkaren till två års fängelse för sexövergreppen.

- Den kvinnan som jag har pratat med kände att hon i och med den här domen har fått upprättelse, säger kvinnornas målsägarbiträde Lucie H Skantz till Expressen.se.

Läkaren arbetade vid en av landstingets vårdcentraler när han greps i slutet av januari i år och häktades senare. Efter att ha tillbringat nästan en månad i häkte släpptes han, men åtalades senare. Under utredningen kom fler anmälningar in mot honom. Till slut åtalades läkaren för sexuellt ofredande av elva kvinnor och för våldtäkt alternativt sexuellt tvång mot en av kvinnorna. I samband med att han undersökte dem rörde läkaren kvinnornas underliv utan att det var medicinskt befogat. Han har även rört vid deras bröst, eller tvingat dem att röra hans underliv.

Ska betala

I flera av fallen har offren varit personer som har haft svårt att skydda sig själv, personer som är äldre eller handikappade. Övergreppen inträffade på fyra olika vårdcentraler mellan 2008 och 2010. Två kvinnor har vid sex respektive fem tillfällen blivit sexuellt ofredande i samband med de sökt vårt.

Eskilstuna tingsrätt fällde 41-åringen för sexuellt ofredande av tio kvinnor och dömde honom till två års fängelse. Tingsrätten skriver i sin dom att när strafflängden bestämdes togs det hänsyn till uppgifterna om att hans läkarlegitimation kommer att återkallas. Mannen ska även betala skadestånd på mellan 5 000 och 55 000 kronor till kvinnorna.

- Den kvinna som jag har pratat med kände att hon i och med den här domen har fått upprättelse. Jag antar att de övriga känner likadant så småningom, säger kvinnornas målsägarbiträde Lucie H Skantz till Expressen.se.

Läkaren sades upp

Läkaren har hela tiden nekat till brott och har förklarat att i de fall han kommit åt kvinnornas underliv eller bröst har det varit oavsiktligt.

Läkarens advokat Olle Hancock säger att hans klient förnekar brott.

- Jag kan tänka mig att han vill överklaga, säger läkarens advokat Olle Hancock till TT.

Landstinget sa upp läkaren från hans tjänst i samband med att han greps.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.