Antalet coronasmittade svenskar ökar dagligen, och majoriteten finns i Stockholm. Sjukhusen i huvudstaden är redan under hård press efter varsel och nedskärningar.
Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening och verksam vid Danderyds sjukhus, ser bekymrat på utvecklingen av virusutbrottet.
– Personalen jobbar väldigt hårt, och det finns ingen långsiktighet eller uthållighet i hur vi arbetar på nu. Antalet insjukna ökar fort. Det finns ingen kapacitet om det skulle bli tal om att lägga in mycket mer folk på sjukhuset, säger han och fortsätter:
– Det kommer in jättemycket folk på akutmottagningen hela tiden, och det är väldigt svårt att sålla. Vem har lunginflammation, vem har bara ont i magen och vem har coronoasymptom? Det är svårt att ta prover på alla, och man får inte svar på en gång.
Brist på skyddsutrustning
Expressen har tidigare berättat om vårdpersonalen som sliter långa timmar för att bekämpa smittan. En stor utmaning för vården handlar nu om tillgången till skyddsutrustning.
Regeringen meddelade på onsdagen att man skjuter till pengar för att köpa in mer skyddsmateriel, men Johan Styrud tror inte att det går att få tag på i den utsträckning som krävs.
– Det finns bara en nationell fabrik för ansiktsmasker, och den har gått för fullt i flera veckor. Vad jag har förstått går det inte att köpa in något nytt just nu, och alla länder är i samma situation. Skyddsmaterielet kommer ta slut fort, om antalet sjuka fortsätter eskalera. Och det är viktigt att alla som arbetar i det här har en säker arbetsmiljö.
Om en patient visar sig vara smittad och har exponerats för vårdpersonal kan man inte bara ta dem ur tjänst, enligt Johan Styrud.
– De måste arbeta. Stockholms sjukvård har ingen stor reservkapacitet, vi går för fullt hela tiden. Det finns inte mer folk att röra på, och man kan inte jobba mer än ett visst antal timmar. Man orkar inte mer. Det kommer att bli bekymmer om den här epidemin eskalerar, säger han.
Vad tror du kommer att hända?
– Det är svårt att sia om framtiden. Om det här utvecklas till en pandemi så kommer sjukvården inte att orka med. Vi kommer inte kunna ge fullgod vård till alla människor. I Milano ser vi hur vården tvingas införa hårda begränsningar för vem som får intensivvård. Vi är inte där ännu, och har vi tur blir det inte värre nu, men har vi otur blir det fruktansvärt. Som det har eskalerat de sista dagarna så kan det bli hemskt. Det är den känslan jag har, säger Johan Styrud.
Är du själv orolig?
– Det ingår i spelet när man jobbar inom sjukvården, att man kan få sådana här saker. Jag tror alla människor har en oro.