Per Lundström arbetade som läkare i en akutbil i Stockholm i början av mars. Då var riktlinjerna att bara ta coronatest på personer som visade symtom och hade varit i kontakt med någon som var smittad.
– Jag har hanterat patienter med hög feber och virussymtom. Flera som jag besökte blev aldrig testade, så jag vet inte säkert. Men det är definitivt en möjlighet att jag blev smittad där.
Den 12 mars fick han själv feber och började känna en stark trötthet, men trodde först att det inte var så allvarligt.
– Men efter ungefär två dygn fick jag problem med att få in luft i lungorna när jag låg ner. Då sökte jag mig till akuten i Huddinge och där blev jag inlagd på infektionskliniken, säger Per Lundström.
Läkaren arbetade med de första coronafallen
Den 16 mars sövdes han ner och fick andningshjälp i respirator. Han berättar att tillståndet var kritiskt några gånger, men att han efter 12 dygn kunde väckas. Per Lundström fyllde 55 år dagen efter och han har inga underliggande sjukdomar.
– Jag är oerhört tacksam över att jag fick den vården jag fick och att jag lever i dag, säger Per Lundström och påpekar de tuffa förhållanden som vårdpersonalen i intensivvården arbetar under.

Flera patienter som varit nedsövda har berättat om obehagliga upplevelser och mardrömslika känslor. Det gällde också för Per Lundström.
– När jag vaknade upp hade jag, liksom många andra, obehagliga minnen. De här obehagliga drömmarna sorteras inte bort som mardrömmar man har på natten, utan minnena finns kvar och känns väldigt verkliga.
Obehagliga drömmarna i respirator
När Per Lundström vaknade hade han nervskador och kraftigt försvagade muskler. Han kunde inte heller prata, utan har för bara två veckor sedan fått tillbaka rösten helt.
– Jag kunde äta själv, men i övrigt behövde jag hjälp med allt annat. Jag var helt sängbunden och det var en skrämmande upplevelse. Jag trodde inte att det skulle få sådana konsekvenser. Det dröjde en stund att ta in det.
Efter en veckas eftervård lades han in på en rehabiliteringsavdelning, vilket han är väldigt glad för.
– Man blir ganska tagen psykiskt när man går ifrån att jobba i full fart till att bli helt sängbunden.
Efter tre veckors träning då han gått från rullstol till rullator kunde han börja gå själv.
– Det kändes helt fantastiskt. Det hade jag aldrig klarat utan rehabilitering.
Rehabilitering för coronapatienter väntas öka
Nu är han utskriven från rehabiliteringskliniken och har fått flytta hem. Han kan gå kortare sträckor men fortsätter vara sjukskriven. Han hoppas vara återställd till hösten.
– Jag är fortfarande väldigt svag i musklerna och för att klara av vardagen behöver jag bli mycket starkare.
Per Lundström vårdades på neurologiska rehabiliteringskliniken på Stora Sköndal i Stockholm, där Åsa Landerholm är överläkare. Hon säger att deras fokus nu ligger på covid-19-patienter.
De som har fått intensivvård under lång tid år ofta neurologiska skador, både så kallade ”critical illness” med skador på nerver och muskler, men även skador i hjärnan, säger hon
– När de kommer till oss har de ofta legat 3-4 veckor på IVA och de är allmänt muskelsvaga. De kan ibland inte ens sitta, blir snabbt uttröttade och behöver hjälp med allt.
Covid-19 kan leda till hjärnskador
Covid-19 orsakar en väldigt kraftig inflammation i kroppen och en del patienter får även hjärnskador av inflammationen vilket kan leda till påverkan på minnet och förändringar av personligheten.
– De patienter som överlever lång intensivvård får ofta en ganska komplex bild av olika neurologiska skador och det är väldigt individuellt hur det ser ut, säger Åsa Landerholm.
Hon säger att man nu hjälper de patienter som först smittades av coronaviruset och tror att behovet av rehabilitering kommer bli en stor utmaning framöver. Men hon vill ändå lyfta fram att det finns hjälp att få.
– Är man tidigare frisk och överlever har man goda möjligheter att komma tillbaka till ett bra liv, men det är en ganska lång rehabperiod som krävs. Ungefär runt ett halvår, och har man hjärnskador då pratar vi om upp till flera år innan man är tillbaka i en fungerande vardag, säger hon.