Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läkaren överlevde ebola: ”Jag är rädd för corona”

Läkaren Craig Spencer.
Bellevue Hospital på Manhattan i New York. Med ett provisoriskt bårhus.Foto: ERIK PENDZICH/SHUTTERSTOCK / ERIK PENDZICH/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

New York-läkaren Craig Spencer insjuknade 2014 i ebola.

Sex år senare slåss han mot coronaviruset – och känner en större skräck.

I en lång tråd på Twitter berättar han om ett utmattande 13-timmarsskift på akuten.

https://twitter.com/Craig_A_Spencer/status/1242302400762908685

Craig Spencer har arbetat som epidemiolog i Afrika och Sydostasien.

Läkaren från New York blev berömd efter att ha överlevt ebola 2014 när han tagit hand om patienter i Guinea.

Coronaviruset 2020 skrämmer honom.

Han beskriver en stentuff dag på akutmottagningen, där han jobbar, i en lång tråd på Twitter. Om detta rapporterar bland andra CNN.

Spencer berättar att han vid halv sju börjar sin dag som många andra med att brygga en stor kopp kaffe, eftersom kaféerna nära sjukhuset är stängda.

Dagen slutar med att han tar av sig kläderna i hallen i sin lägenhet. Och undviker kontakt med sitt nyfödda barn, för att i stället ta en dusch för att ”skölja bort allt”. Innan han får lite familjetid för första gången på flera dagar.

Timmarna däremellan har varit fyllda med coronafall efter coronafall, som började klockan åtta när Craig Spencer gick in på akutmottagningen på New York–Presbyterian/Columbia University Medical Center.

Läkaren: ”En kakofoni av hostningar”

”Det slår mig omedelbart hur lugnet på stadens gator under morgonen omedelbart förvandlas. Akutmottagningens ljusa lysrör reflekteras i allas skyddsglasögon. En kakofoni av hostningar. Du tar på dig din mask. Går in”, skriver Craig Spencer i början.

Han berättar sedan hur han har en ”lång och ärlig diskussion” med en patient och hennes familj – som är i telefon – att kvinnan måste få livsuppehållande hjälp så hon inte blir ännu sämre.

”Du får ett meddelande om att andra riktigt sjuka patient är på väg in. Du rusar över. De är också oerhört sjuka, kräkningar. De måste också få livsuppehållande. Du tar tillbaka dem. Två patienter, i ett rum precis bredvid varandra, båda får ett andningsrör. Klockan är inte ens tio”, fortsätter Craig Spencer.

Så fortsätter hans dag med en ny tweet en gång i timmen.

”Du är rädd att ta av masken. Den är det enda som skyddar dig. Visst orkar du fortsätta lite längre - i Västafrika under ebolaepidemin tillbringade du timmar i en varm kostym och var utan vatten.”

En bön om att ta pandemin på allvar

Craig Spencers sista tweet i den långa tråden, som sammanfattar hans arbetsdag på 13 timmar, är hjärtknipande. En bön om att ta pandemin på allvar:

”Du kanske hör folk som säger att det inte är på riktigt. Det är det.

Du kanske hör folk som säger att det inte är illa. Det är det.

Du kanske hör folk som säger att det inte kan knäcka dig. Det kan det.

Jag överlevde ebola. Jag är rädd för covid-19.

Hjälp till. Stanna hemma. Var försiktig.

Och varje dag kommer jag att fortsätta att jobba för dig.”

 

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.    

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.