Läkaren: Omikron kan vara vägen till flockimmunitet

Pfizerchef menar att de förbereder för eventuella ändringar i vaccinet.
Dr Angelique Coetzee anser att oron för omikron hittills är överdriven.
Foto: South African Medical Association / Pressbild
Resenärer från Sydafrika testas på flygplatsen Schiphol i Nederländerna.
Foto: REMKO DE WAAL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Världen har drabbats av panik sedan nya coronamutationen omikron upptäckts.

Farhågan är att den är mer smittsam än tidigare varianter – men mycket är fortfarande oklart.

Läkaren som var med och upptäckte omikron i Sydafrika har tidigare sagt att reaktionerna är överdrivna – och i en ny debattartikel i Daily Mail skriver hon att den rentav kan vara ett ”användbart steg på vägen mot flockimmunitet”.

Smittskyddsexperter över hela världen har uttryckt stark oro för omikron.

Mycket lite är känt om den nya virusvarianten utöver att den innehåller 32 mutationer i sitt spikeprotein vilket är betydligt fler än det ursprungliga viruset och deltavarianten.

Många befarar att omikron på grund av mutationerna är mer smittsam och mer resistent mot vaccinen än tidigare varianter. Men det har ännu inte bekräftats, enligt WHO.

Farhågorna har dock fått flera länder att införa flygstopp för resenärer ifrån södra Afrika där varianten upptäcktes. I Storbritannien har man även återinfört ett munskyddskrav som ska gälla så länge frågetecknen kvarstår.

”Chockad över gensvaret”

Men restriktionerna är överdriva. I alla fall om man får tro läkaren Angelique Coetzee som var med och upptäckte omikron i Sydafrika.

I en debattartikel i Daily Mail skriver hon:

”Jag har helt enkelt blivit chockad över gensvaret – speciellt i Storbritannien. Och låt mig vara tydlig: inget som jag sett av den här nya varianten motiverar de extrema åtgärder som brittiska regeringen har tagit”.

Enligt Angelique Coetzee har ingen omikronsmittad i Sydafrika blivit allvarligt sjuk, och på grund av detta menar hon att det kanske inte bara är av ondo om varianten är mer smittsam.

”Om det är, som bevisen föreslår, att omikron skulle vara en mer smittsam virusvariant med mestadels milda symtom för majoriteten som smittas, skulle det vara ett användbart steg på vägen mot flockimmunitet”, skriver hon och fortsätter:

”Vi kommer att få veta om så är fallet de två kommande veckorna”.

Trots Angelique Coetzees lugnande besked har smittspridningen tagit fart i Sydafrika den senaste tiden och sjukhusinläggningen har ökat med 63 procent sedan i början av november, enligt NBC.

Kan ha dykt upp tidigare

Det är inte bara Coetzees som reagerat på omvärldens reaktioner.

Sydafrikanska myndigheter har uttryckt ilska över att landet bestraffas med restriktioner som kan skada deras ekonomi enbart för att de slog larm om varianten.

Att virusvarianten skulle ha uppstått på den afrikanska kontinenten är inte heller helt klarlagt, då nederländska prover har visat att varianten fanns i landet någon gång mellan 19:e och 23:e november, enligt BBC.

Vilket kan betyda att varianten fanns i Nederländerna innan den dök upp i Sydafrika – då omikron upptäcktes där den 24:e november.

Bergström: Nytt vaccin på tre månader.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.