Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läkaren om Daniel: "Har varit förträfflig"

Läkaren Lennart Nordström med prins Daniel
Foto: Nils Petter Nilsson
Läkaren öser beröm över prinsen
Foto: Nils Petter Nilsson

Läkaren Lennart Nordström var med under förlossningen av den nya prinsen. Han öser beröm över Prins Daniels agerande - som också var den som klippte prinsens navelsträng.

– Att föda barn är oftast en tvåsamhet. Man är två stycken som supportar varandra. Han har varit förträfflig, säger Lennart Nordström om Prins Daniel.

Och den nya prinsen kom till världen väldigt snabbt.

Under förlossningen av Sveriges nya prins befann sig tre från Karolinska universitetssjukhusets personal i förlossningssalen, förutom läkaren Lennart Nordström även barnmorskan Cecilia Lind och undersköterskan Marianne Almén.

Lennart Nordström berättar att det var samma team som var med och förlöste prinsessan Estelle 23 februari 2012. Det gjorde att teamet den här gången var väl intrimmat och allting förlöpte utan komplikationer.

– Det var en lätt sak eftersom det gick så fint, säger Lennart Nordström.

Enligt landstingets Vårdguiden brukar en förlossning vara i genomsnitt 12 till 16 timmar för förstföderskor och fyra till åtta timmar för omföderskor.

"Snabb förlossning"

Lennart Nordström berättar att det var en snabb förlossning för den nya prinsen.

– Hon kom in under tidig kväll och han föddes 20:28 så det är en ganska snabb förlossning, även för en omföderska, säger han.

Lennart Nordström ville inte svara på några medicinska frågor, som huruvida kronprinsessan Victoria fick så kallad epiduralbedövning för att lindra smärtorna, utan nöjda sig att prata allmänt om förlossningen och om Sveriges nya prins.

Vem tyckte du att barnet är lik?

– Det är svårt när de är nyfödda, men storasyster.

Kan du beskriva hur pojken ser ut?

– 3655 gram, det är ju en medelsvensk kan man säga. Pojkar ska väga ungefär det.

Hade han hår på huvudet?

– Ja det hade han.

Är det mörkt?

– Han var vattenkammad så det var svårt att säga, skojade han.

Hur länge kommer kronprinsessan att behöva vara kvar på sjukhuset?

– Det har vi inte bestämt ännu.

Hur var Prins Daniel som supporter under förlossningen?

– Att föda barn är oftast en tvåsamhet. Och det är som förra gången. Man är två stycken som supportar varandra. Han har varit förträfflig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.