Kvinnan som misstänks ha knivdödat sin son och sedan försökt ta sitt eget liv ska nu genomföra en rättspsykiatrisk undersökning. Foto: Roger Vikström
Kvinnan som misstänks ha knivdödat sin son och sedan försökt ta sitt eget liv ska nu genomföra en rättspsykiatrisk undersökning. Foto: Roger Vikström

Läkaren misstänks ha dödat sin bebis

Publicerad

Huddinge. Hon misstänks ha dödat sin bebis med kökskniv - sedan ska hon ha försökte skära halsen av sig själv.

Här förs den kvinnliga läkaren, misstänkt för barnadråp, till rätts­psykiatriska kliniken i Huddinge.

- Det har varit svårt att höra henne. Stämbanden är skadade, hon kan bara viska, säger åklagaren Katarina Folestad.

Polisen har fått en mer klar bild av vad som ska ha inträffat hemma hos en familj i Nyköping på förmiddagen den 30 augusti. Larmet om familjedramat kom klockan 10.41.

När den första patrullen anlände till villa­idyllen hittades den två månader gamla bebisen knivdödad. Även pojkens mamma, en läkare i 30-årsåldern, fanns inne i huset. Hon hade tillfogat sig livshotande ­skador. I köket låg den blodiga kökskniven dumpad.

Enligt åklagaren ­Katarina Folestad, som leder utredningen, dödades bebisen under en misstänkt förlossnings­psykos.

Använde samma kniv

En djup familje­tragedi, betonar hon:

- Det är det mest ­troliga motivet och jag har rubricerat det som ett misstänkt barna­dråp. Samtidigt är ju det här något som kvinnan redan har förstått - hon är ju läkare.

Efter att ha dödat den två månader gamla pojken, försökte den misstänkta kvinnan, enligt polisuppgifter, ta sitt liv med samma vapen som hon dödat barnet med. Hon fördes med livshotande skador till Karolinska universitets­sjukhuset.

Kvinnan som nu ska genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning kom i går till den rättspsykiatriska kliniken i Huddinge. Klockan 13.46 anlände den vita och röda transportbilen som kört från Karsuddens sjukhus, där kvinnan vårdats.

Den misstänkta kvinnan var klädd i grå tröja, blåjeans och bruna kängor. Det bruna håret var utsläppt. Händerna bojade i ett bälte på magen. En lång tejpremsa vittnar om skadorna på halsen.

Hon såg nedstämd men samlad ut när hon leddes in av personal från ­kriminalvården.

Den kvinnliga läkaren har erkänt.

- Hon har medgett de faktiska omständigheterna. Samtidigt har det varit ­ganska besvärligt att höra och prata med henne. Hennes stämband är skadade och hon har endast kunna viska fram svar på frågor, säger Katarina Folestad.

Ska förhöras i veckan

Den stora rättspsykiatriska undersökningen väntas ta fyra veckor.

- Vi räknar med att kunna inleda huvudförhandlingen den 15 oktober, säger Katarina Folestad.

Advokat Per Sandell försvarar den kvinnliga läkaren.

Om hur hon mår, säger han:

- Bättre och bättre, efter omständig­heterna. Det ska hållas förhör med henne i veckan. Det är väl ungefär vad jag kan säga.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag