Polishuset i Oslo. Foto: Scanpix
Polishuset i Oslo.  Foto: Scanpix

Läkaren misstänks
för flera övergrepp

Publicerad

En man, tidigare läkare i Sverige, misstänks för våldtäkter i Norge.

55-åringen ska ha begått sexuella övergrepp mot uppemot 15 ungdomar, skriver tidningen Aftenposten.

Redan i juni ska norsk polis ha gripit norrmannen - som enligt Aftenposten ska ha avtjänat straff för sexövergrepp i Sverige - i hans lägenhet i Oslo efter att en tonårig pojke anmält honom för våldtäkt.

Mannen har suttit häktad sedan dess. Och fallet har under utredningstiden ha hållits under sträng sekretess.

– Anklagelserna inkluderar nu våldtäkt eller andra sexuella övergrepp på nästan 15 ungdomar, säger åklagaren Hilde Strand till Aftenposten.

I mannens lägenhet

Det ska, enligt Aftenposten, mestadels pojkar som ska ha utsatts, men även flickor finns med i utredningen.

– Övergreppen har skett i mannens lägenhet. Foton som beslagtagits i hans hem har gjort att vi kunnat identifiera flera offer, säger Strand till Aftenposten.

Åklagaren menar att utredningen inte är klar. Vissa av offren ska ha varit ovetande om att de utsatts över övergrepp innan de kontaktades av polisen.

Polisen misstänker att offren, som enligt Aftenposten ska ha hittats via bland annat internet, kan ha drogats. Anklagelserna handlar dock inte om våld eller hot mot något av offren och övergreppen ska ha begåtts under en flerårsperiod.

55-åringen nekar

Dessutom kan fler ha utsatts för den misstänkte mannen.

– Undersökningen visar att det handlar om unga människor, och övergreppen är förknippade med tabun som är svåra att prata om. Om någon kan relatera till det här ber vi att de kontaktar polisen, säger åklagaren Hilde Strand.

55-åringen nekar, enligt Aftenposten, till anklagelserna. Mannens försvarsadvokat Mette Yvonne Larsen vill, enligt samma tidning, inte kommentera saken.

Enligt Aftenposten är ingen av anklagelserna kopplad till hans tidigare arbete som läkare. Mannen ska, enligt Aftenposten, ha arbetat på flera sjukhus i Norge och Sverige.

- På grund av den stora omfattningen av fallet i Norge har vi ännu inte tagit kontakt med den svenska polisen om en eventuell utredning där, säger Hilde Strand till Aftenposten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag