Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Läkaren: ”Många patienter blir mer stressade i stället”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Läkaren Gunnar Svärd önskar en bättre dialog mellan Försäkringskassan och sjukskrivande läkare.
Foto: Privat
Foto: RONNY JOHANNESSON

Sjukförsäkringen väcker starka känslor. 

Många läkare är kritiska till att patienter hamnar i kläm.

Och enligt TCO tvingas alltför många lärare, sjuksköterskor och poliser lämna sina yrken när deras arbetsförmåga prövas mot hela arbetsmarknaden efter ett halvår.  

– Ibland kan till och med rehabilitering med gott hopp om framgång pågå när sjukpenningen dras in av Försäkringskassan, säger Eva Nordmark, ordförande i TCO.  

I början av veckan slog Arbetsförmedlingen larm om att man får till sig människor som egentligen är för sjuka för att söka jobb eller delta i arbetsförberedande insatser. 

Detta samtidigt som Försäkringskassan avslår allt fler ansökningar om sjukpenning.  

– Är man sjuk ska man få sjukpenning ifrån Försäkringskassan, sa Maria Kindahl, chef för avdelningen rehabilitering till arbete på Arbetsförmedlingen till Sveriges Radios "Ekot" häromdagen. 

Enligt henne handlar grundproblemet om att Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen bedömer arbetsförmåga på lite olika sätt. 

”Förödande för den som är sjuk”

Nu riktar även Tjänstemännens centralorganisation, TCO, kritik mot Försäkringskassans bedömningar av människors arbetsförmåga och mot sjukförsäkringens uppbyggnad. Grundproblemet är, enligt TCO, att arbetsförmågan prövas mot "normalt förekommande arbeten" på hela arbetsmarknaden efter 180 sjukskrivningsdagar. 

– TCO ser att alltför många tjänstemän genom sjukskrivning tvingas bort från sitt yrkesområde. Det är inte bara förödande för den som är sjuk och tvingas att säga upp sig – det gör också att bristen på rätt yrkeskompetens, som lärare, sjuksköterskor, poliser med flera, blir än värre, säger Eva Nordmark, ordförande i TCO i en skriftlig kommentar.  

– Som TCO ser det ligger en stor del av problemet i hur reglerna tolkas inom sjukförsäkringen och hur sjukförsäkringen är uppbyggd, fortsätter hon. 


LÄS OCKSÅ: Lotta Gröning: Människor hamnar i kläm mellan myndigheterna 


TCO: Försäkringskassan är otydlig 

Enligt Eva Nordmark upplever flera TCO-förbund att Försäkringskassans bedömningar av arbetsförmågan har blivit hårdare och allt mer summariska. Hon är dock tydlig med att det är regelverket och inte Försäkringskassans personal som TCO:s kritik riktas mot.  

– Bilden är att Försäkringskassan i högre utsträckning än tidigare bedömer att arbetsförmåga finns utan att närmare konkretisera vilka slags arbeten den sjukskrivne bedöms ha förmåga att klara av, säger Eva Nordmark. 

Foto: RONNY JOHANNESSON

TCO tycker det är bra att regeringen ser över hur arbetsförmågan ska bedömas efter 180 dagars sjukskrivning – samtidigt det är fel att människor, som efter den tiden bedöms ha en viss arbetsförmåga, tvingas lämna sina anställningar för att söka andra typer av jobb. 

Läkaren: Stressen gör sjuka ännu sämre

Gunnar Svärd är läkare och ordförande i Distriktsläkarföreningen i Dalarna.

Han har upplevt att människor hamnar i kläm mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen och säger att det ibland kan bli väldigt jobbigt för den som är sjuk.

– Särskilt i de fall när rehabiliteringen tar längre tid än ett år. Man kan vara på väg åt rätt håll, men så kan Försäkringskassan sätta ner foten och säga att de bedömer att det finns en arbetsförmåga, säger Gunnar Svärd.

– Det som är jobbigt i de här situationerna är att många patienter blir mer stressade och mår sämre, i stället för att kunna följa sin rehabplan. Det är olyckligt, fortsätter han.

Mycket pappersarbete för läkarna

Enligt Gunnar Svärd innebär dagens regelverk att läkarna får lägga mycket tid på pappersarbete.

– Det är mycket administration. Man måste skriva på ett väldigt exakt sätt och flyttar ibland fokus från patienten och tillståndet, till det rent administrativa, säger han.


LÄS OCKSÅ: Helena skadade sig på jobbet – får ingen ersättning 


– När vi tycker att det finns en funktionsnedsättning och aktivitetsbegränsning och skriver ett sådant intyg är det klart att det blir trassligt när Försäkringskassan säger "nej, det här uppfyller inte kriterierna för att du ska få sjukpenning". Då blir det många gånger så att man går in i en mer administrativ process och får lägga ner mycket tid på att ta hand om det, i stället för att ta hand om patienter, fortsätter Gunnar Svärd.

Det här ger upphov till en hel del frustration, enligt Gunnar Svärd. 

Vad skulle göra situationen bättre för patienterna och er läkare?

– Bättre kommunikation och dialog med mellan Försäkringskassan och sjukskrivande läkare.

”Vi har inte blivit hårdare”

Lars-Åke Brattlund, försäkringsdirektör och avdelningschef för sjukförsäkringen på Försäkringskassan, förnekar att myndigheten skulle ha blivit hårdare i sina bedömningar:

– Vi har hört att man uppfattar att vi har blivit hårdare, men det vi har blivit är snarare mer korrekta. Det har tillskjutits medel från regeringen för att vi ska hinna med vårt arbete – tidigare har vi inte alltid hunnit med bedömningar efter tre och sex månader, men de hinner vi med i betydligt större omfattning nu. Så det är inte fråga om att vi har blivit hårdare.


LÄS OCKSÅ: Annika Strandhäll: ”Rätt personer ska vara på rätt plats” 


Lars-Åke Brattlund säger att det är viktigt att sjukskriva förstår Försäkringskassans beslut. 

– Lagstiftningen kan vi inte göra något åt. Men att förklara – det kan vi alltid, alltid göra bättre. 

”Nio gånger av tio delar vi läkarens uppfattning”

Gunnar Svärds kritik om allt pappersarbete som läkare tvingas lägger tid och energi på i dag kommenterar han så här: 

– Läkarintyget är det viktigaste underlaget vi har att göra våra bedömningar utifrån, säger Lars-Åke Brattlund och påpekar att Försäkringskassan inte ber läkare om fler kompletteringar nu än när den senaste mätningen gjordes för sex år sedan. 

– Nio gånger av tio delar vi läkarens uppfattning direkt.

Enligt Lars-Åke Brattlund vill Försäkringskassan också att dialogen mellan myndigheten och sjukskrivande läkare ska bli bättre – av det skälet har man bland annat uppmanat alla landsting att se till att läkarna läkarnas arbetsmiljö är bra och att de får tid till att skriva intyg och liknande underlag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.