Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läkaren Laura slog larm om krisen – nu väller vittnesmålen in

Expressen har tidigare besökt Södersjukhusets akutmottagning
Läkaren Laura Björnström startade ett upprop mot bristerna i sjukvården i Stockholm.
Foto: Sara Björkegren
Foto: OLLE SPORRONG

ST-läkaren Laura Björnström startade ett upprop mot bristerna i sjukvården i Stockholm. 

Nu samlar uppropet tusentals vårdanställda som i graverande vittnesmål berättar om den tuffa situationen på Stockholmssjukhusen. 

– Jag är förfärad men inte förvånad, säger Laura Björnström. 

ST-läkaren Laura Björnström och kollegan Akil Awad vid Södersjukhuset bestämde sig för att samla till ett upprop mot den pressade situationen i Stockholmssjukvården. De startade därför Facebook-gruppen Stockholms sjukvårdsupprop, för att samla vårdpersonal mot nedskärningarna och det varsel som lagts om 1 350 tjänster för läkare och undersköterskor i region Stockholm. 

– Droppen som fick bägaren att rinna över var när vi i ett redan pressat läge nåddes av uppgifterna om varslet, säger Laura Björnström. 

Tusentals har anslutit sig till uppropet

Laura Björnström minns hur hon inför ett nattpass på barnakuten på Karolinska i början av december la upp gruppen på Facebook. 

– Vi visste att det fanns ett brett stöd, men hade aldrig kunnat drömma om att det skulle bli en sådan här uppslutning.

I nuläget har drygt 19 000 personer anslutit sig till uppropet. Drygt 4 000 av dem har skrivit under gruppens debattartikel med sitt namn, titel och placeringsort. Gruppen vill att varslet och anställningsstoppen hävs och att regionpolitikerna samtidigt skjuter till mer pengar till primärvården.  

”Ett hån”

I måndags kom beskedet att regeringen skjuter till 1,5 miljarder kronor till sjukvården i Sveriges 21 regioner, något som finansregionrådet Irene Svenonius (M) meddelat inte kommer påverka varslet. 

– Nu när de kunde göra något konkret – dra tillbaka varslen – valde de att lägga pengarna på närakuterna som inte löser någonting. Det är ett hån mot personal och patienter. 

Uppropet har samlat in drygt 300 vittnesmål från vårdpersonal och arbetar löpande för att publicera fler. 

– Vi har många nya vittnesmål på gång, men avidentifierar dem innan publicering. Jag är inte förvånad över de beskrivningar som finns. Men jag är förfärad över det. En kollega sade att det borde vara IVO-ärenden varenda en, och det stämmer tyvärr.

Vittnesmål från upproret

Stockholms Sjukvårdsupproret samlar in vittnesmål från vårdanställda och anonymiserar dem. Hittills har upproret publicerat 335 vittnesmål. 


”Onödig död”


”Det händer mig varje skift att jag bedömer att patienter behöver läggas in men eftersom det inte finns platser försöker jag hitta andra lösningar. Ibland har man tur och det går bra men inte alltför sällan kommer patienterna tillbaka försämrade eller avlidna. En onödig död, en onödig förlust för anhöriga och en onödig ångest hos mig”


Ensam sjuksköterska med 32 patienter


”Är under ett nattpass ensam ansvarig sjuksköterska för 32 patienter på hjärtakuten. Jag hade ingen undersköterska då det var sjuklucka, och de tre stationerade läkarna var alla på larm. Flertalet patienter hade pågående hjärtinfarkter och jag kunde inte ens gå och hämta läkemedel till dem”


Ingen kollade EKG:t


”Patient som söker för bröstsmärta. Placeras i väntrum och får vänta länge på att EKG tas. Ingen läkare bedömer EKG, noteras först efter flera timmar att patienten har en pågående hjärtinfarkt. Pga detta fick patienten i efterförloppet gravt nedsatt hjärtfunktion”


Får ingen plats – avlider kort därpå 


”Patient med kronisk leversjukdom som inkommer till akuten på larm med andningsbesvär p.g.a infektion. Stabiliseras och erhåller behandling. Blir dock kvar på akuten i ett dygn pga brist på vårdplatser. Vid ankomst till avdelningen nästkommande morgon är patienten okontaktbar p.g.a försämring i den kroniska leversjukdomen. Patienten tas upp till intensivvårdsavdelning och avlider några timmar senare”


Prioriterar yngre patient

”Patient som efter en stor operation drabbas av en blodpropp i hjärnan. Patienten prioriteras bort från åtgärd för att en yngre patient behöver den åtgärden i samma stund. Det är fullt på rätt vårdavdelning, så patienten vårdas på annan avdelning trots försämring i tillståndet. Patienten dör efter några dagar”


Källa: sjukvardsuppropet.se

LÄS MER: Sjuksköterskans larm till ministern: Patienter dör 

LÄS MER: Larmet från vården: Två av tre vill lämna yrket

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning
Brott i Sverige 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.