Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läkaren Johans kritik mot Försäkringskassan hyllas

Johan Månflod riktar stark kritik mot Försäkringskassan i ett klipp på Facebook.
Foto: Privat

Läkaren Johan Månflod berättar att han länge känt frustration över att behöva lägga tid på att skriva sjukintygen – i stället för att hjälpa sina patienter.

– Om det finns en kvart kvar hinner jag inte hjälpa patienten med det faktiska problemet, säger han i klippet som har fått stor spridning.

Den 5 juli lade läkaren Johan Månflod, 53, som jobbar på en privat vårdcentral i Uppsala, upp en video på Facebook där han kritiserar Försäkringskassan för att sjukintygen i hans mening tar upp allt mer av läkarnas arbetstid. 

Som läkare har han själv känt frustration över att behöva lägga tid på pappersarbete snarare än vård – något som han tar upp i sitt klipp.

"Om patienten behöver ett intyg och det finns en kvart kvar hinner jag inte hjälpa patienten med det faktiska problemet.", säger Johan Månflod i videon och fortsätter: 

"Sedan Försäkringskassan började med sin hårdare juridiska linje för mer än ett år sedan har vi fått allt mindre tid till att vårda och mer tid till att skriva intyg."LÄS MER: Anna Bäsén: Vi har läkarbrist i Sverige – låt de som finns vårda

Foto: Facebook / Johan Månflod

Johan menar att antalet kompletteringar ökat och att utformningen av sjukintygen ändrats i flera län, vilket lett till att sjukintygen tar upp mer av läkarnas tid.

Missnöje bland kolleger

Enligt Johan tar det upp emot en kvart att skriva ett sjukintyg, samtidigt som ett vanligt patientbesök i snitt tar 30 minuter.

Johan berättar att flera av hans kolleger delar missnöjet och att många läkare upplever en ökad arbetsbelastning. 

"Utmattningssyndromet har, sedan de började med sin nya taktik, ökat, särskilt bland läkare i primärvården.", säger Johan i videon. 

Enligt honom har sjukintygens omfattning ökat liksom kravet på detaljer i sjukintygen – han säger att läkarna behöver fylla i mer information nu än tidigare.

– Kraven har ökat till den nivån att det leder till en medicinsk risk, säger Johan Månflod.

Foto: Facebook / Johan Månflod

Sveriges läkarförbund delar bilder av att tiden för att skriva läkarintyg ökat. Vice ordförande Ove Andersson bekräftar att många läkare upplever att kompletteringar tar allt längre tid – och att kraven på detaljer i läkarintygen blivit fler.  

Enligt Ove Andersson ska läkarna till exempel fylla i patientens arbetsförmåga, vilket han menar kan vara problematiskt i de svårare fallen eftersom det innefattar aspekter som inte är medicinska och som en läkare inte är rätt person att uttala sig om. 

Försäkringskassan bemöter kritiken

Martin Jonasson, chef för partnersamverkan inom sjukförsäkringen på Försäkringskassan, besvarar nu kritiken och säger att han inte känner igen sig i bilden av att Försäkringskassan skulle driva en hårdare juridisk linje sedan ungefär ett år tillbaka. 

Martin Jonasson säger också att andelen kompletteringar inte ökat – vilket däremot det totala antalet kompletteringar gjort eftersom antalet sjukskrivningar ökat. Enligt Jonasson är det i genomsnitt 1 av 10 läkarintyg som behöver kompletteras.  

Han bekräftar dock att en ny typ av läkarintyg kommer införas under 2018.

– Ett av syftena med det nya läkarintyget är att Försäkringskassan ska få rätt information för att undvika att behöva begära onödiga kompletteringar, säger han.

Foto: Facebook / Johan Månflod

Jonasson tror inte att Johan Månflods förslag att patientens arbetsförhållanden ska undersökas av Försäkringskassan innan läkaren skriver sjukintyg skulle fungera i praktiken. 

– Vi gör redan i dag många utredningar om situationen på arbetsplatserna men som lagen ser ut i dag så måste Försäkringskassan ha ett godkännande från den sjukskrivne för att dela den informationen med läkaren.

Klippet som Johan Månflod har lagt upp har för närvarande 2,6 miljoner visningar och 69 000 delningar. Han är själv överraskad över reaktionerna. 

– Det visar ju att det här är någonting som berör, det är ett tecken på ett samhälle som många kanske inte gillar, säger han. 

Läkare har svårt att leva upp till krav

En granskning av Riksrevisionen från maj visar att många läkare inom primärvården har svårt att leva upp till Försäkringskassans krav vid sjukskrivning för psykisk ohälsa. 

En rapport från 2016 med namnet »Kompletteringsträsket« framtagen av företagsläkarna visade att läkare ansåg att två av tre kompletteringar av sjukintyg var irrelevanta.  

https://www.facebook.com/johan.manflod/videos/10156462353093540/

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.