Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Läkaren hjälpte till: "Hon tittade på mig och log"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Barnläkaren Jan Verneholt, 67, var en av de första som hjälpte den knivskurna Anna Lindh.

- Jag sa: "Anna, vi behöver dig. Det kommer att ordna sig." Jag ville ge henne lite mod. Hon tittade på mig och log.

Jan Verneholt var på NK tillsammans med sin fru och dotter. De handlade kläder. Jan väntade en halv trappa upp från entrén. Efter 10-15 minuter gick han ut på gatan utanför entrén. På NK gick larmet. Strax efter kom Jans fru utrusande. De sökte en läkare. - Jag blev chockad när jag såg Anna. Jag kände igen henne direkt. Hon hade ett skärsår på vänster handled och skador i buken. Höger arm var redan omlindad. Han satte sig intill Anna Lindh. Tillsammans med en annan läkare la Jan tryckförband.  - Jag torkade Annas panna. När blodtrycket sjunker kraftigt blir man kallsvettig. Det fanns inga synliga tecken på att hon hade svåra smärtor. Jan Verneholt tog illa vid sig när han såg den blödande utrikesministern. - Eftersom jag är Nyköpingsbo har jag mött henne vid bankomaten och i affären. Detta kommer jag alltid att bära med mig. Det är inte bara ett övergrepp mot familjen utan oss alla.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.