Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Läkaren hindrade Åkesson – mordhotad

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Jimmie Åkesson nekades tillträde.
Foto: Sven Lindwall

En läkare hindrade Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson från att komma på besök på en avdelning på Norrlands universitetssjukhus med hänvisning till patientsäkerheten.

Nu lever han under allvarliga mordhot - som gör att han inte kan jobba.

– Det som har hänt får oss att vara självkritiska och vi kommer att vara mer omsorgsfulla över hur vi riggar säkerheten vid liknande politiska besök framöver, säger landstingsdirektören Anders Sylvan till SVTs Västerbottensnytt.

Det var för runt tre veckor sedan som Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson skulle göra studiebesök på Norrlands universitetssjukhus.

Men när han skulle gå in på en avdelning på sjukhuset ställde sig en läkare på geriatrikavdelningen i vägen och hindrade honom från att komma in.

– På grund av arbetsbelastningen så fanns det inte tid att prata ihop oss hur vi skulle hantera besöket, sa han till SVT efter det avbrutna besöket.

Läkaren hänvisade till att patientsäkerheten skulle äventyras om Åkesson fick tillgång till avdelningen, och partiledaren fick i stället besöka andra avdelningar.

Nu rapporterar SVT:s Västerbottensnytt att läkaren fått så allvarliga dödshot riktade mot sig att han inte kunnat jobba eller vara i sitt eget hem.

"Obehagligt"

Hoten ska främst ha riktats mot honom på internet och via sociala medier.

– Det är väldigt väldigt obehagligt och en tråkig konsekvens av det som har hänt. Ett fullkomligt respektlöst uppträdande som jag tycker är jättetråkigt, säger landstingsdirektör Anders Sylvan till SVT Nyheter.

Även geriatrikprofessorn Yngve Gustavsson säger sig ha blivit mordhotad i koppling till händelsen för tre veckor sedan.

I hans fall handlar det om hot om avrättning, uppger han för kanalen.

Samtidigt kritiserar han sjukhusledningen för att ha skött hanteringen av besöket på ett dåligt sätt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.