Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Läkaren häktas – skrev ut knark och doping

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Läkaren skrev ut knark och doping för miljoner.
Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN
I dag lördag häktades Khalid Hasouna.
Bland annat skrevs Botox ut. Även stesolid som är narkotikaklassat.
Foto: Åke Thim

Läkaren Khalid Hasouna, 47, har felaktigt skrivit ut narkotika och doping för minst elva miljoner kronor av skattebetalarnas pengar.

Han har redan blivit av med läkarlegitimationen - och nu inleds ett rättsligt efterspel.

På lördagen häktades han på sannolika skäl misstänkt för grovt narkotikabrott och grovt bedrägeri.

Läkare som skriver ut för stora mängder narkotiska läkemedel är ett känt problem. I december kunde Expressen berätta att Stockholms läns landsting (SLL) hade polisanmält ett extremfall.

SLL anmälde då 47-årige läkaren Khalid Hasouna för misstankar om "pågående bedrägeri, dopingbrott och narkotikabrott" i samband med receptförskrivning som kostat landstinget minst elva miljoner kronor.

Internutredningen slog fast att recepten troligtvis utfärdats i syfte för droghandel och ekonomisk vinning. Polisen misstänker kopplingar till kriminella nätverk i Rinkeby och Tensta som sedan sålt drogerna vidare, enligt uppgifter till Expressen.

Nu väntar ett rättsligt efterspel.

På lördagen häktades Khalid Hasouna, på sannolika skäl misstänkt för grovt narkotikabrott och grovt bedrägeri. Enligt åklagaren har brottsligheten pågått under drygt två år fram till och med 30 januari i år.

Läkaren skrev bland annat ut Stesolid som är narkotikaklassat.

LÄS OCKSÅ: Knarkläkaren blir av med sin legitimation

Nekar till brott

Genom sin advokat bestred läkaren misstankarna och nekade till brott - men jourdomstolen på häktet i Sollentuna valde att gå på åklagarens linje och fattade beslut om häktning i en månad.

– Det är fråga om lyckta dörrar så jag kan inte säga så mycket, säger Hasounas försvarsadvokat Gunnar Brolin, och avböjer att kommentera ytterligare.

Inför häktningen ville åklagare Jonas Peterson inte gå närmare in på detaljer i förundersökningen, eller i vilken mån hans utredning eventuellt skiljer sig från landstingets.

– Jag går inte ut med några summor i nuläget, säger han.

Khalid Hasouna har främst varit verksam i Stockholmsområdet, både som hyrläkare och med egen klinik. SLL upptäckte hans omfattande receptförskrivning redan förra sommaren och konfronterade honom då - men förskrivningen fortsatte.

Narkotika, doping och botox för miljoner

Landstingets utredning ger en detaljerad bild Khalid Hasounas receptförskrivning fram till och med september i fjol. Enligt åklagaren fortsatte brottsligheten sedan i fyra månader till, men det är oklart i vilken omfattning.

Bland läkarens kända förskrivningar finns bland annat:

Genotropin - ett tillväxthormon populärt bland kroppsbyggare - i 30 000 dagsdoser. Genom subventioner har det kostat skattebetalarna fem miljoner kronor.

Antirynkmedlet Botox för 1 280 433 kronor.

Opiater som oxikodon, kodein och tramadol, 113 373 dagsdoser.

Bensodiazepiner som alprazolam och stesolid, 209 533 dagsdoser.

Anmäldes vid 14 tillfällen

När hans förskrivningskod spärrades fortsatte uthämtningen av narkotiska läkemedel med hjälp av pappersrecept som påstods vara utfärdade vid ett tidigare datum. I sin utredning skrev landstinget att det var troligt att pappersrecepten bakdaterats för att kringgå spärren.

Under en tiomånadersperiod under 2016 IVO-anmälde läkarkolleger och apotek Khalid Hasouna vid minst 14 tillfällen.

Att stoppa läkare som missbrukar sin förskrivningsrätt är en långsam process. Från att Khalid Hasounas förskrivning först uppmärksammades förra sommaren fortsatte brottsligheten, enligt åklagaren, i ett drygt halvår innan han fråntogs sin läkarlegitimation i februari. Ytterligare månader har gått innan han nu frihetsberövats.


LÄS OCKSÅ: Läkaren som skrev ut narkotika utreds

"Myndigheterna borde agera snabbare"

Johan Wallér, vd på Sveriges Apoteksförening, har länge efterlyst att myndigheterna agerar snabbare när man upptäcker läkare som skriver ut narkotiska läkemedel på uppenbart olagliga eller oegentliga grunder.

– Gasa på. När man får den här typen av signaler och anmälningar från flera parter så borde myndigheterna agera snabbare. När man ser något hända så ska det inte gå månader innan sjukvård och polis agerar, säger han och fortsätter:

– Under den här tiden kan människor fara väldigt illa eller i värsta fall dö.

Inledningsvis nekade Khalid Hasouna att det fanns brister i hans förskrivning. Senare i processens gång har han medgett brister, men menat att de grundat sig i att han har blivit hotad av sina patienter.


KRÖNIKA ANNA BÄSÉN: Vi måste kunna stoppa knarkläkare snabbt

Detta har hänt

Sommaren 2016: Stockholms läns landsting upptäcker vid en rutinkontroll att Khalid Hasouna har förskrivit enorma mängder narkotiska läkemedel, doping och botox. SLL konfronterar läkaren men förskrivningen fortsätter.

31 augusti 2016: SLL spärrar Hasounas förskrivningskod. Uthämtningen av narkotiska läkemedel ökar med hjälp av pappersrecept som misstänks vara bakdaterade för att kringgå spärren.

14 oktober 2016: Inspektionen för vård och omsorg (IVO) yrkar till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd att Khalid Hasouna blir av med sin läkarlegitimation med omedelbar verkan.

24 oktober 2016: SLL upprättar en polisanmälan mot Khalid Hasouna efter misstankar om "pågående bedrägeri, dopingbrott och narkotikabrott"

1 februari 2017: HSAN återkallar Khalid Hasounas läkarlegitimation med omedelbar verkan.

23 februari 2017: Hasouna överklagar återkallandet till förvaltningsrätten. Målet pågår fortfarande.

12 maj 2017: Khalid Hasouna anhålls misstänkt för grovt narkotikabrott och grovt bedrägeri.

13 maj 2017: Khalid Hasouna häktas misstänkt för ovanstående rubriceringar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.