Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läkaren erbjuder "oskuldskontroll"

Trots 22-åriga Arezoos protester och ovilja att gifta sig accepterar den svenska läkaren uppdraget att utfärda ett oskuldsintyg inför det kommande bröllopet: "På vilket språk ska jag utfärda att hon är oskuld? På svenska?", frågar läkaren. Läkaren vet inte att Arezoo jobbar för TV4.
Foto: TV4
22-åriga Arezoo protesterar - förgäves.
Foto: TV4

22-åriga Arezoo ska bli bortgift – och den blivande makens släkt har ett krav före giftermålet:

Bruden måste bevisa att hon är oskuld.

Nu avslöjar TV4:s "Kalla fakta" hur den svenska vården kränker kvinnor - genom att utföra så kallade oskuldskontroller och utfärda oskuldsbevis.

Efter krav från den blivande makens släkt tar Arezoo kontakt med en gynekologmottagning för att låta sig oskuldsundersökas - och för att få ett oskuldsbevis.

Hon berättar att hon var på väg att bli bortgift.

Hon berättar också om kraven från den blivande mannens familj och släkt: Att hon ska kunna bevisa att hon är oskuld.

Vad läkaren inte känner till är att Arezoo agerar på uppdrag av TV4:s "Kalla fakta"-redaktion och utrustats med dold kamera efter tips om att det förekommer vårdcentraler och gynekologmottagningar i Sverige som genomför oskuldsundersökningar.

Bestämmer tid samma dag

Arezoo förklarar inför läkaren att undersökningen görs - mot hennes vilja. Vid det första besöket har hon en påstådd "faster" och tolk med sig.

Tolken säger, i samtal med läkaren:

– Hennes brorsdotter skall gifta sig. De är väldigt ... du vet ... persiska "heder". Från Iran kommer någon som skall förlova sig med henne. Men eftersom hon bott här i två år vill de att någon gynekolog kollar att hon är ... du vet ... oskuld.

De bestämmer tid senare samma dag.

Då fortsätter dialogen:

Arezoo har då samtidigt fått tydliga fått instruktioner om att se "ledsen och missnöjd" ut.

Hon säger också:

– Jag vill inte! Ni får inte göra så här mot mig! Jag svär jag vill inte! Berätta för mig om det är ett tvång! Berätta! Ni tvingar mig att göra detta. Jag vill inte bli undersökt eller gifta mig! Punkt slut! Låt mig va! vädjar kvinnan.

Skattefinansierade

Läkaren accepterar ändå uppdraget - och frågar:

– En fråga. På vilket språk skall jag intyga att hon är oskuld? På svenska?

"Kalla Faktas" granskning avser två vårdcentraler och en specialistläkarmottagning. Alla är privat ägda - men finansierade med skattemedel.

Niklas Juth, docent på Karolinska institutet, har varit med och skrivit en rapport om oskuldsintyg som, enligt honom, förefaller vara vanligt förekommande.

– Ja, det var inte helt förvånande tyvärr. Men det är ju mycket som är både etiskt och juridiskt problematiskt direkt felaktigt med den här situationen, säger han.

"Kalla Fakta" sänds i TV4 tisdag klockan 21.00. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.