Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läkaren: Dubbelt så många kan vara immuna i Sverige

Så skiljer sig tester mellan antikroppar och T-celler.
Foto: Karolinska institutet / Pressbild
Enligt överläkaren Soo Aleman är det T-cellssvaren som man vill åt, då det är T-cellerna som ger ett långvarigt skydd. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.Foto: Fredrik Sandberg/TT / FREDRIK SANDBERG
Karolinska institutet.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/TT / PATRIK C ÖSTERBERG TT NYHETSBYRÅN

Resultaten från antikroppstesterna har varit en besvikelse för de som hoppats på en snabb flockimmunitet.

Men under måndagskvällen publicerades en studie från Karolinska institutet – som visade att immuniteten i Sverige kan vara långt högre än vad testerna visar.

Nu utvecklar Soo Aleman, en av läkarna bakom studien, sina tankar om resultatet, och skillnaden mellan antikroppar och T-cellsimmunitet.  

Immuniteten mot covid-19 kan vara betydligt mer utbredd än vad antikroppstesterna visar. Forskare vid Karolinska institutet har undersökt 200 personer och resultatet från studien visar att ungefär dubbelt så många utvecklat T-cellsimmunitet jämfört med dem som utvecklat antikroppar. 

Soo Aleman, docent och överläkare på Karolinska institutet, utvecklar nu sina tankar kring studien.

T-cellimmunitet hos 90 procent

– Det som är det nya med den här studien är att den visar att de som haft en mild sjukdom inte haft antikroppar men nästan alla hade T-cellsvar. Och då har vi provtagit anhöriga och där ser vi att över 90 procent hade T-cellsimmunitet, även de utan symtom, säger Soo Aleman i Expressen TV. 

Enligt forskarna kan det betyda att vi är betydligt närmare en bred immunitet bland befolkningen än vad man tidigare trott.

– Upp till dubbelt så många i befolkningen kan vara immuna än vad antikroppstesterna visat. Det betyder att vi kanske är närmare flockimmunitet än vad man kanske trott, säger hon. 

T-celler ger långvarigt skydd

Kroppens immunförsvar består av både antikroppar och T-celler. Antikropparna kommer från B-celler och används av kroppen för att exempelvis upptäcka virus. Det som T-celler gör att de dödar infekterade celler och på så vis kan ta död på en virusinfektion. 

– Det som vi har sett i den här studien är att även om man inte har antikroppar mot covid-19 så kan man ändå ha T-cellssvar hos de som har konstaterad covid-19 och hos deras anhöriga som kanske inte ens har symtom, säger Soo Aleman. 

Enligt överläkaren är det T-cellssvaren som man vill åt då det är T-cellerna som ger ett långvarigt skydd. 

– De har en lång minnesbild och de kan förhindra att man får en ny virusinfektion, säger hon i Expressen TV. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.