Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Läkaren dödförklarade tre personer – som levde

Läkar
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

En läkare har blivit av med jobbet efter att ha dödförklarat fel personer vid tre tillfällen, rapporterar Sydsvenskan.

För snart ett år sedan besökte läkaren två personer med samma efternamn. En av personerna var död. Läkaren dödförklarade den andra.

Några månader senare var han hos en patient som behövde antibiotika. Då kom han på att han nog glömt att dödförklara personen han konstaterat död vid besöket före.

Han gick därför in i – fel – journal och dödförklarade den levande person vars bostad han befann sig i.

Och i höstas var det dags igen. Den gången ringdes läkaren in för att dödförklara en person som legat död så länge att han omöjligt kunde identifieras. Läkaren utgick då från att det namn som uppgavs i samband med ambulanslarmet stämde och utfärdade ett dödsbevis. Det visade sig senare att läkaren dödförklarat den dödes bror, som snabbt fick problem för att myndigheter hanterade honom som avliden.

I början av 2023 avslutades läkarens anställning. Han har skrivit i ett uttalande att han hädanefter bara kommer att utfärda dödsbevis efter att ha sett en godkänd id-handling. Företaget som han arbetade för ser mycket allvarligt på händelserna, uppger det för Sydsvenskan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.