Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läkaren: Breivik har mått bra i fängelset

Massmördaren stämmer norska staten för att han ska ha felbehandlats i fängelset. Foto: Lise Aserud / AP TT NYHETSBYRÅN
Men enligt fängelseläkaren Bjørn Draugedalen har han mått bra under sin tid i fängelset – och till och med velat gå ner i vikt. Foto: Lise Aserud / AP TT NYHETSBYRÅN
Anders Breivik har haft sin rättegång i en gymnastiksal. Säkerheten har varit enorm. Foto: Lise Aserud / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Fängelseläkaren Bjørn Draugedalen vittnade i dagens rättegång där Breivik stämt den norska staten.

Enligt honom har Breivik sagt att han mått relativt bra under sin tid i fängelset och att han velat gå ned i vikt, rapporterar VG.

Fängelsedirektören Knut Bjarkeid vittnade också om att Breivik hållits isolerad för hans egen säkerhet.

Nu under förmiddagen har rättegången i Telemarksfengelsets gymnastiksal fortsatt. Terroristen Anders Behring Breivik har stämt den norska staten då han anser att de brutit mot Europakonventionens artikel tre och åtta. De handlar om tortyr och rätten till ett privatliv.

Två personer har hittills avlagt sina vittnesmål, där den första var fängelsedirektören Knut Bjarkeid vid Ilafängelset, där Breivik har suttit. Han berättade att Breivik har suttit på det fängelset i sammanlagt två års tid. Det var också på det fängelset han befann sig när han skulle dömas för sina straff, rapporterar VG.

– Vi skulle bidra till att samhället fick en rättsuppgörelse med Breivik. Det betyder att vi skulle sörja för att han inte blev utsatt för några händelser från någon. Man kunde vara förberedd på att någon ville skada honom. Vi skulle också se till att han inte skadade sig själv, så att man inte kunde genomföra rättssaken, berättade fängelsedirektören under rättegången enligt VG.

Kostade 7,3 miljoner

Knut Bjarkeid berättade också att Breivik ska ha kostat fängelset 7,3 miljoner extra varje år. Den extra kostnaden berodde bland annat på att Breivik krävde extra hög säkerhet. Breivkik ska också ha avböjt att tala med personer från Röda korset. De anställda vid fängelset kunde dock tala med honom.

– De anställda blev ombedda om att inte gå in i diskussioner om Utøya eller ideologi med honom. De skulle vara hövliga, berättade fängelsedirektören enligt VG.

Terroristen Breivik ska ha hållits isolerad när han befann sig i fängelset. Fängelsedirektören bekräftade att Breivik visiterats naken, men han såg det inte som troligt att Breivik visiterats så många gånger som han berättade om i går.

Fick byta till Xbox

Det andra vittnet under förmiddagen var fängelseläkaren Bjørn Draugedalen, som arbetat på Skiens fängelse sedan 2013 och som har arbetat med Breivik. Fängelseläkaren berättade att de inte sett några tecken på att Breivik ska ha utsatts för någon typ av tortyr, och att han sagt sig må bra.

Breivik ska också ha velat gå ner i vikt, berättar fängelseläkaren. På frågan om hur Breivik mått under år 2015 svarar läkaren att Breivik mått bra och att han fått byta från Playstation till Xbox,