Läkaren sitter på stranden på den grekiska ön Lesbos - och ber för en liten flicka som spolats i land, död. Foto: David Zorrakino, Lighthouse ReliefLäkaren sitter på stranden på den grekiska ön Lesbos - och ber för en liten flicka som spolats i land, död. Foto: David Zorrakino, Lighthouse Relief
Läkaren sitter på stranden på den grekiska ön Lesbos - och ber för en liten flicka som spolats i land, död. Foto: David Zorrakino, Lighthouse Relief
"Så länge människor måste fortsätta att riskera sina liv för att söka asyl i Europa, så behöver vi berätta om det, säger Anna Tascha Larsson, hjälparbetare på Lesbos. Foto: Privat"Så länge människor måste fortsätta att riskera sina liv för att söka asyl i Europa, så behöver vi berätta om det, säger Anna Tascha Larsson, hjälparbetare på Lesbos. Foto: Privat
"Så länge människor måste fortsätta att riskera sina liv för att söka asyl i Europa, så behöver vi berätta om det, säger Anna Tascha Larsson, hjälparbetare på Lesbos.  Foto: Privat

Läkaren ber för den lilla döda flickan

Publicerad

Läkaren sitter på stranden på den grekiska ön Lesbos - och ber för en liten flicka som spolats i land, död.

Hon är ytterligare ett av den pågående flyktingtragedins många offer.

– Människor dör på havet hela tiden för att de flyr kriget. De tvingas riskera sina liv en gång till när de flyr, säger Anna Tascha Larsson, hjälparbetare på Lesbos.

Filmklippet som nu sprids av den svenska hjälporganisationen Lighthouse Relief har redan fått stor internationell uppmärksamhet - och världen en ny Alan Kurdi, den lille pojken med de röda skorna som drunknade i Medelhavet under flykten från det syriska krigets fasor.

Filmklippet är taget på stranden på ön Lesbos och visar hur hjälporganisationens läkare Mustafa Ali sitter och ber intill kroppen av en liten flyktingflicka, som tros vara i treårsåldern.

Hennes namn är okänt, likaså vart hon var på väg. Det enda som är säkert är att hon drunknade i Medelhavet under sin flykt till ett bättre liv.

Hoppas att det ska leda till ökad förståelse

Flickan hittades tidigt på morgonen av en norsk sjuksköterska som arbetar för organisationen och som bor på ön.

– Hon var ute och gick med sina hundar, säger Anna Tascha Larsson, som är organisationens presstalesperson.

Den norska kvinnan kontaktade organisationens läkare som snabbt kom till platsen och täckte över det lilla barnets kropp med en foliefilt.

Sedan kontaktades både representanter från UNHCR och den lokala polisen som kom och tog om hand om kroppen.

Nu släpper organisationen filmen, som de hoppas ska leda till ökad förståelse för vad som pågår på Medelhavet.

– Så länge människor måste fortsätta att riskera sina liv för att söka asyl i Europa, så behöver vi berätta om det, säger Anna Tascha Larsson.

Nu hoppas organisationen att man med hjälp av DNA ska kunna spåra flickans anhöriga.

– Förhoppningsvis ska det leda till att familjen får någon klarhet i vad som har hänt, säger hon.

Innan det sker är den lilla flickan bara ytterligare ett nummer, en siffra som ökar nästan varje dag, över de som slukats i havets vågor, undan krig och terror för ett liv i trygget i Europa.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag