Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läkaren: Barn kan bli långtidssjuka av corona

Så ser coronaläget ut runt om i världen.
I en ny rapport från Karolinska institutet misstänks det att även barn kan drabbas av långvariga besvär efter en coronainfektion, rapporterar Ekot.Foto: Mickan Palmqvist/DN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jonas F Ludvigsson.Foto: Pavel Koubek / Icon Potography/ Mynewsdesk

Många som insjuknat i covid-19 har drabbats av långvariga komplikationer. 

I en ny rapport från Karolinska institutet misstänks det att även barn kan drabbas av långvariga besvär efter en coronainfektion, rapporterar Ekot.

– Många barn har kvarstående ont i halsen i flera månader. Så de här barnen finns, säger Jonas F Ludvigsson, professor vid Karolinska institutet.

Enligt Jonas F Ludvigsson har man upptäckt barn som sannolikt drabbats av ”long covid”. Drygt två månader efter att de insjuknat i covid-19 har barnen upplevt symtom som trötthet, andningsbesvär, bröstsmärtor och hjärtklappning.

– De här barnen finns och har en rejäl trötthet. Många har problem med andfåddhet, och pulsstegring. Så fort man ska göra nånting blir saker och ting väldigt jobbigt. Man kan få minnesproblem, säger Jonas F Ludvigsson enligt Ekot.

De fem barn som beskrivs i rapporten är mellan nio och 15 år gamla och uppvisade symtom mellan sex till åtta veckor. Inget av barnen ska heller ha haft någon underliggande sjukdom. Enligt Jonas F Ludvigsson är det trötthet som är den gemensamma nämnaren.

Krävs en utredning

På Astrid Lindgrens barnsjukhus förbereder personal för en stor screening av ett 20-tal barn i stockholmsregionen som haft en utdragen coronainfektion.  

– Jag tror att det handlar om att göra en strukturerad utredning där man där man tittar på olika saker som de här barnen besväras av, säger Malin Ryd Linder, verksamhetschef på barnakutsjukvården på Astrid Lindgrens barnsjukhus, enligt Ekot.

Björn Olsen: ”Det är det allra värsta scenariot”

Björn Olsens oro för danska coronamutationen.

Överläkaren om corona: ”En stor brand som sker i kroppen”

Vanliga och ovanliga följdsymptomen • Hjärntrötthet • Påverkar minnet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.