Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läkaren bakom uppropet: Vi har ännu inte fått svar

Akil Awad tycker inte att politikerna tar problemet på allvar.
ST-läkaren Akil Awad är en av initiativtagarna till sjukhusuppropet på Södersjukhuset i Stockholm.
Foto: Expressen
Regionråd Anna Starbrink, Liberalerna.
Foto: Skärmdump / SVT
ST-läkaren Akil Awad i tisdagens Aktuellt i SVT.
Foto: Skärmdump / SVT
Södersjukhuset i Stockholm.
Foto: OLLE SPORRONG

I tisdags medverkade ST-läkaren Akil Awad i Aktuellt i en debatt mot Anna Starbrink, regionråd för Liberalerna. 

Efter debatten känner Awad att han och de andra bakom ”Stockholms sjukvårdsupprop” inte fått svar på sina frågor. 

– Vi har fortfarande inte fått svar på våra frågor om hur man tänker att det här ska leda till en bättre situation, säger han till Expressen. 

ST-läkaren Akil Awad är en av initiativtagarna till ”Stockholms sjukvårdsupprop”, där flera anställda inom sjukvården vittnar om vårdsituationen i regionen. 

I tisdags medverkade Awad i en debatt mot Anna Starbrink, regionråd för Liberalerna, i Aktuellt och förklarade då att något måste göras nu för att kunna ge rätt hjälp till de allra sjukaste patienterna. 

Efter debatten tycker Awad att han och hans kolleger fortfarande inte fått svar på frågorna om hur man ska förändra situationen. 

– Vi har fortfarande inte fått svar på våra frågor om hur man tänker att det här ska leda till en bättre situation, där vi får fler vårdplatser och där de som är sjukast i första hand ska få vård. Jag fick inte svar på det, och det är det som står i hälso- sjukvårdslagen att man ska prioritera, säger Akil Awad till Expressen. 

”Pratar om helt olika patientgrupper”

Under debatten sa Anna Starbrink att man vidtagit flera åtgärder för att hjälpa till, genom att bygga ut avdelningar på sjukhusen och försöker rekrytera specialistsjuksköterskor. Hon sa också att det också kommer att hjälpa situationen när man bygger närakuter runtom i regionen. 

– Det är svårt att rekrytera sjuksköterskor och vi behöver göra många fler insatser där, dels på sjukhuset själv att jobba med arbetsmiljöfrågor och arbetssituationen. Men vi behöver också från regionens sida utveckla vården utanför akutsjukhusen, för många av lösningarna finns i en väl fungerande nära sjukvård, en stark primärvård, den behöver utvecklas, sa Anna Starbrink i ”Aktuellt”. 

Akil Awad är av en annan uppfattning och säger att de pratar om olika problem. 

– Det här som man nu gör, att man storsatsar på närakuter och på nätläkarbolag, minskar inte behovet av att lägga in patienter. De patienterna blir inte hjälpta av närakuter eller nätläkarbolag. Vi pratar om helt olika patientgrupper, vi vill fokusera på de allra sjukaste patienterna, de som behöver läggas in och inte kan få vård någon annanstans än på sjukhusen i dag. 

Akil Awad tror att situationen kan ändras om man storsatsar på vårdcentralerna, men att det kommer ta många år att få till en förändring. 

– Man ska satsa på den riktiga primärvården; vårdcentralerna som har möjlighet att träffa patienterna kontinuerligt, husläkarmottagningar som kan träffa människor flera gånger och fortlöpande – inte de här enheterna som nätläkarbolag och närakuter som bara gör punktinsatser. 

”Utsätts för enorm etisk stress”

De som står bakom ”Stockholms sjukvårdsupprop” vill att all varsel och anställningsstopp på sjukhusen ska upphöra med omedelbar verkan.

– Det har pågått i flera år, tycker vi. Vårdplatserna har blivit färre och färre, människor blir äldre och befolkningen i Stockholm ökar. När allt det här sker samtidigt blir det tydligt att det inte funkar. När de i höstas införde anställningsstoppen och varslen på stockholmssjukhusen kände vi att det fick vara nog. Nu måste vi ställa oss upp och säga ifrån. Det var det som gjorde att vi har börjat protestera mer högljutt.

Akil Awad anser att politiker för en dålig personalpolitik, vilket medfört att man inte haft kontinuitet på personal och att det är något som kostar väldigt mycket pengar. 

– Vi utsätts för enorm etisk stress när vi inte kan ge den vård vi vill till de allra sjukaste och det gör att det blir väldigt jobbigt att vara personal inom sjukvården i dag - man känner sig otillräcklig och det skapar en väldigt jobbig arbetsmiljö, när äldre och sjuka drabbas på grund av personalbrist. Jag tror det är en stor förklaring, att vi inte kan göra det jobbet som vi är utbildade till att göra. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.