Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läkaren Ahmadreza har suttit fem år i iranskt fängelse

Läkaren Ahmadreza Djalali är svensk medborgare och sitter fängslad i Iran sedan 2016. Han är dömd till döden av revolutionsdomstol och har under åren i fängelse genomgått en dramatisk viktminskning. Under förra året släpptes den här bilden på Djalali. Av säkerhetsskäl är bakgrunden bortskuren på bilden.
Lars Adaktusson (KD).
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Utrikesminister har tidigare fördömt dödstraffet mot svenska medborgaren Ahmadreza Djalali – men regeringen har inte krävt att Iran ska släppa Djalali fri.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ahmadreza Djalali, som han såg ut innan fängslandet.
Foto: TT NYHETSBYRÅN PRIVAT
Vida Mehrannia, Djalalis fru, undrar varför regeringen inte bryr sig om en svensk medborgare.
Foto: NICOLE FÄLTLÖV-AMIRI

Fem år har passerat sedan svenska medborgaren, läkaren Ahmadreza Djalali, 49, greps och fängslades i Iran. 

– Mitt land är en diktatur. Men jag förstår inte varför Sverige, med sina mänskliga rättigheter, inte bryr sig om en svensk medborgare, säger Djalalis hustru Vida Mehrannia. 

Utrikesminister Ann Linde (S) kräver under måndagen att den iranska regimen friger Djalali. 

– De oroande rapporter som nått oss om Ahmadreza Djalalis försämrade hälsoläge gör att Sverige kräver att han friges för att kunna få den vård han är i behov av, säger Ann Linde i ett uttalande till Expressen. 

Under helgen passerade femårsdagen av läkaren Ahmadreza Djalalis fängslande i Iran. 

Under måndagen publicerade hans tidigare arbetsplats Karolinska institutet och två andra universitet där Djalali varit verksam, Università del Piemonte Orientale i Italien och Vrije Universiteit Brussel i Belgien, ett gemensamt uttalande där de kräver den svenska medborgarens omedelbara frigivning. 

Djalalis hustru om de fem åren: ”Inget har förändrats”

Ahmadreza Djalalis hustru, Vida Mehrannia, då hon intervjuades av Expressen 2017.
Foto: NICOLE FÄLTLÖV-AMIRI

– Den svenska regeringen säger att de följer hans fall noga. Vad som hänt under de senaste fem åren är att inget har förändrats. Hans fall förändras inte. Domen förändras inte. Regeringen har en bra relation till Iran, säger Vida Mehrannia, Djalalis hustru. 

Universiteten uppmanar regeringarna i Sverige, Italien och Belgien, ländernas parlament och EU-parlamentet att agera för frigivandet av Ahmadreza Djalali. 

– Det är svårt att föreställa sig vad Ahmadreza Djalali utsätts för. Jag har aldrig under mina många år som forskare upplevt ett liknande övergrepp mot en kollega. Det här är ett angrepp inte bara mot honom och hans familj, utan mot allt det som universitet och forskning står för, mot mänskliga rättigheter, demokratiska värderingar och mot akademisk frihet, säger Ole Petter Ottersen, rektor vid Karolinska institutet, i uttalandet. 

Utrikesminister Ann Linde kräver under måndagen att Iran friger Ahmadreza Djalali av medicinska skäl. 

– Det är uppenbart att de omständigheter under vilka Ahmadreza Djalali hålls fängslad utgör ett allvarligt hot mot hans hälsa. De oroande rapporter som nått oss om Ahmadreza Djalalis försämrade hälsoläge gör att Sverige kräver att han friges för att kunna få den vård han är i behov av, säger Ann Linde i en skriftlig kommentar till Expressen. 

Ann Linde: ”Fortsätter med oförminskad styrka”

Riksdagsledamoten Lars Adaktusson (KD) har länge engagerat sig i fallet med den fängslade läkaren. 

Kristdemokratiska riksdagsledamoten Lars Adaktusson har länge engagerat sig i fallet med svenska medborgaren Ahmadreza Djalali som sitter fängslad i Iran sedan fem år.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

– Det har gått fem år nu. Det är väldigt märkligt att en svensk medborgare sitter fängslad i Teheran inte på något sätt har påverkat de diplomatiska relationerna mellan Sverige och Iran. Det är som att inget har hänt. Jag kan inte minnas att det funnits något konsulärt ärende tidigare, när det handlar om en av världens värsta diktaturer, där regeringen inte kräver att en svensk medborgare ska friges. Det är svårbegripligt att regeringen agerar på det sättet, säger Lars Adaktusson. 

Enligt utrikeminister Ann Linde är regeringen engagerad i fallet. 

– Våra ansträngningar för Ahmadreza Djalali fortsätter med oförminskad styrka. Ahmadreza Djalalis situation tas kontinuerligt upp med företrädare för Iran på hög nivå. Vi har sedan länge krävt att dödsstraffet inte verkställs. Jag har vid upprepade tillfällen tagit upp fallet med min motsvarighet, utrikesminister Mohammad Javad Zarif, säger Ann Linde i en skriftlig kommentar. 

Dömd till döden av revolutionsdomstol – utan att få försvara sig

Läkaren Ahmadreza Djalali och hans familj flyttade till Sverige 2009. Han studerade katastrofmedicin och disputerade vid Karolinska institutet 2012.  

Han greps och fängslades när han befann sig på en föreläsningsresa i Iran 2016. 

Djalali anklagades för att ha spionerat för Israel och dömdes till döden av en iransk revolutionsdomstol. 

Anklagelserna har utretts av FN-experter, och undersökts av människorättsorganisationen Amnesty och forskarorganisationen Scholars at Risk, som avfärdat dem som substanslösa.  

– Jag har träffat hans advokat i Teheran. De hade tagit fram ett material på flera hundra sidor inför en rättslig prövning. Men när revolutionsdomstolen inledde sin så kallade rättegång så fick de inte ens en chans att lägga fram bevisen. Han dömdes utan någon egentlig rättslig process. När det finns så stora brister i den rättsliga hanteringen finns bara en sak att göra: Kräva att han friges, säger Lars Adaktusson. 

Fem månader i isolering med ljus tänt dygnet runt

Med ständiga hot om avrättning hängande över sig har Ahmadreza Djalali tillbringat de senaste fem månaderna i en isoleringscell med ljuset tänt dygnet runt, enligt människorättsexperter som utsetts av FN.  

Djalali har under åren som fängslad genomgått en dramatisk viktminskning. 

Läkaren Ahmadreza Djalali är svensk medborgare och sitter fängslad i Iran sedan 2016. Han är dömd till döden av revolutionsdomstol och har under åren i fängelse genomgått en dramatisk viktminskning. Under förra året släpptes den här bilden på Djalali. Av säkerhetsskäl är bakgrunden bortskuren på bilden.

I mitten av mars larmade de åtta oberoende människorättsexperterna om att Djalali var nära döden och krävde hans frisläppande. 

– För två veckor sedan flyttades han till en allmän avdelning på fängelset. Men de låter honom inte ringa till oss i familjen eller till sin advokat. Han får inte tillgång till någon telefon. Jag har inte haft kontakt med honom sedan den 24 november, säger Vida Mehrannia. 

Vida Mehrannia kräver att svenska regeringen agerar

Vida Mehrannia vill rikta en uppmaning till utrikesminister Ann Linde och den svenska regeringen. 

– Utan några bevis håller de min make fängslad. Allt jag kräver av den svenska regeringen är att de, med hjälp av EU, kräver av Irans regering att släppa min make så snart som möjligt. Både min make och vi i familjen utsätts för tortyr på grund av det här. Jag och våra barn är så ledsna. Vi väntar varje dag, men inget händer. 

Ahmadreza Djalali delar öde med andra svenska medborgare som sitter fängslade hos utländska regimer. Som journalisten Dawit Isaak som i år har suttit 20 år i eritreanskt fängelse utan rättegång och bokförläggare Gui Minhai som sedan 2015 sitter fängslad i Kina. 

Riksdagens utrikesutskott har beslutat att regeringens agerande i fallen Gui Minhai och Dawit Isaak ska utredas av en kommission, som regeringen ännu inte låtit tillsätta. 

– Man får en känsla att den här tysta diplomatin, som det alltid hänvisas till, i vissa fall fungerar som en täckmantel för att dölja en egen passivitet. I så fall är det oerhört allvarligt. Andra länder har agerat i den här typen av fall, vidtagit konkreta åtgärder och höjt sina röster. Det är inte så att den här tysta diplomatin är den enda vägen, utan man måste också ta till andra medel. Och det har den här regeringen egentligen inte gjort någon gång. Utan det är största möjliga tystnad som gäller, säger Lars Adaktusson. 

Ann Linde tillbakavisar att den ”tysta diplomatin” skulle vara en täckmantel för passivitet.  

– Att vi ibland inte hörs utåt i konsulära ärenden betyder inte att vi är passiva. Tvärtom. När det gäller exempelvis fall med frihetsberövade personer i utlandet kan det ske ett omfattande arbete som inte kan kommenteras offentligt. Jag kan förstå att det finns ett intresse att få veta mer men ofta bedömer vi att fallen inte gagnas av att vi offentligt berättar i detalj om det som görs. Vi måste hela tiden göra bedömningar av vad som kan vara bäst i det enskilda fallet, säger Ann Linde i en skriftlig kommentar. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.