Sjuksköterskan Émilie Ricard i Kanada skrev ett uppriktigt inlägg på Facebook om arbetssituationen för vårdpersonal. Foto: PrivatSjuksköterskan Émilie Ricard i Kanada skrev ett uppriktigt inlägg på Facebook om arbetssituationen för vårdpersonal. Foto: Privat
Sjuksköterskan Émilie Ricard i Kanada skrev ett uppriktigt inlägg på Facebook om arbetssituationen för vårdpersonal. Foto: Privat
Heidi Stensmyren, ordförande i Sveriges läkarförbund, pekar på att läkare i Kanada tjänar betydligt mer än de svenska läkarna. Foto: Rickard ErikssonHeidi Stensmyren, ordförande i Sveriges läkarförbund, pekar på att läkare i Kanada tjänar betydligt mer än de svenska läkarna. Foto: Rickard Eriksson
Heidi Stensmyren, ordförande i Sveriges läkarförbund, pekar på att läkare i Kanada tjänar betydligt mer än de svenska läkarna. Foto: Rickard Eriksson

Läkare vill avstå lönehöjning – efter Émilies desperata vädjan

Publicerad

Sjuksköterskan Émilie Ricard i Kanada skrev ett desperat inlägg på Facebook över sin arbetssituation – där hon ensam fick vårda 70 patienter.

Nu har läkare där samlats i ett upprop – där de vill avstå löneökning till förmån för andra sjukvårdsanställda.

– Om svenska sjuksköterskor vill ha samma förändring måste de stå enade och visa upp för folket och politiker hur hård arbetssituationen i vården kan vara, hälsar hon sina svenska kolleger.

Men Sveriges läkarförbund tycker inte att uppropet är något för Sverige.

 

I den kanadensiska provinsen Québec har över 700 läkare och läkarstudenter skrivit under ett upprop om att avstå färdigförhandlade lönehöjningar. Istället kräver de att att pengarna ska fördelas till andra vårdanställda.

"Vi, läkare i Québec som tror på ett starkt allmänt skyddsnät, motsätter oss de löneförhöjningar som vårt fackförbund förhandlat fram", står det i uppropet.

 

LÄS MER: Patienterna får betala priset för vårdkrisen

 

De menar att de inte med gott samvete kan ta emot pengarna när andra yrkesgrupper i sjukvårdssektorn far illa.

Uppropet startade som en reaktion på ett Facebookinlägg, skrivet av sjuksköterskan Émilie Ricard. 29 januari lade hon upp en bild på sig själv, till synes slutkörd och tårögd. I inlägget beskriver hon sin arbetssituation, där hon ensam på ett nattpass tvingats ansvara för 70 patienter.

"Det här är sjuksköterskeyrkets ansikte", skriver hon och fortsätter:

"Mitt yrke har knäckt mig. Jag skäms över den bristfälliga vård jag kan erbjuda, trots att jag gör mitt yttersta", skrev hon bland annat.

Krisen i vården

Hennes inlägg har delats närmare 56000 gånger och skapat en livlig debatt i Kanada, men har också uppmärksammats världen över.

Bland andra har brittiska BBC och amerikanska Washington Post belyst uppropet.

Émilie Ricard är glad över att så många läkare i Québec nu stöttar henne och hennes kolleger.

– Det känns uppmuntrande att de är på vår sida. Jag missunnar inte dem bra lön men kanske har det stigit lite för mycket för dem på bekostnad av andra grupper i vårdyrket, säger hon.

 

LÄS MER: Krisen i sjukvården har nått vägs ände 

 

Émilie Ricard skickar en hälsning till sina kolleger i Sverige som kämpar för bättre arbetsvillkor.

– Jag önskar dem allt det bästa. Men kom ihåg, var respektfulla i kampen, säger hon.

På Sveriges läkarförbund tycker man dock inte att situationen i Québec kan jämställas med den i Sverige.

– Svenska läkares löner ligger långt efter kanadensiska läkares, säger Heidi Stensmyren, ordförande i förbundet, och påminner om att en svensk underläkare bara har något högre lön än en svensk sjuksköterska.

– Vi tycker att alla välfärdens yrken i Sverige ska ha högre löner, alltså inom vård, skola och omsorg, säger hon vidare.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag