Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Läkare vill avstå lönehöjning – efter Émilies desperata vädjan

Sjuksköterskan Émilie Ricard i Kanada skrev ett uppriktigt inlägg på Facebook om arbetssituationen för vårdpersonal. Foto: Privat
Heidi Stensmyren, ordförande i Sveriges läkarförbund, pekar på att läkare i Kanada tjänar betydligt mer än de svenska läkarna. Foto: Rickard Eriksson

Sjuksköterskan Émilie Ricard i Kanada skrev ett desperat inlägg på Facebook över sin arbetssituation – där hon ensam fick vårda 70 patienter.

Nu har läkare där samlats i ett upprop – där de vill avstå löneökning till förmån för andra sjukvårdsanställda.

– Om svenska sjuksköterskor vill ha samma förändring måste de stå enade och visa upp för folket och politiker hur hård arbetssituationen i vården kan vara, hälsar hon sina svenska kolleger.

Men Sveriges läkarförbund tycker inte att uppropet är något för Sverige.

 

I den kanadensiska provinsen Québec har över 700 läkare och läkarstudenter skrivit under ett upprop om att avstå färdigförhandlade lönehöjningar. Istället kräver de att att pengarna ska fördelas till andra vårdanställda.

"Vi, läkare i Québec som tror på ett starkt allmänt skyddsnät, motsätter oss de löneförhöjningar som vårt fackförbund förhandlat fram", står det i uppropet.

 

LÄS MER: Patienterna får betala priset för vårdkrisen

 

De menar att de inte med gott samvete kan ta emot pengarna när andra yrkesgrupper i sjukvårdssektorn far illa.

Uppropet startade som en reaktion på ett Facebookinlägg, skrivet av sjuksköterskan Émilie Ricard. 29 januari lade hon upp en bild på sig själv, till synes slutkörd och tårögd. I inlägget beskriver hon sin arbetssituation, där hon ensam på ett nattpass tvingats ansvara för 70 patienter.

"Det här är sjuksköterskeyrkets ansikte", skriver hon och fortsätter:

"Mitt yrke har knäckt mig. Jag skäms över den bristfälliga vård jag kan erbjuda, trots att jag gör mitt yttersta", skrev hon bland annat.

Krisen i vården

Hennes inlägg har delats närmare 56000 gånger och skapat en livlig debatt i Kanada, men har också uppmärksammats världen över.

Bland andra har brittiska BBC och amerikanska Washington Post belyst uppropet.

Émilie Ricard är glad över att så många läkare i Québec nu stöttar henne och hennes kolleger.

– Det känns uppmuntrande att de är på vår sida. Jag missunnar inte dem bra lön men kanske har det stigit lite för mycket för dem på bekostnad av andra grupper i vårdyrket, säger hon.

 

LÄS MER: Krisen i sjukvården har nått vägs ände 

 

Émilie Ricard skickar en hälsning till sina kolleger i Sverige som kämpar för bättre arbetsvillkor.

– Jag önskar dem allt det bästa. Men kom ihåg, var respektfulla i kampen, säger hon.

På Sveriges läkarförbund tycker man dock inte att situationen i Québec kan jämställas med den i Sverige.

– Svenska läkares löner ligger långt efter kanadensiska läkares, säger Heidi Stensmyren, ordförande i förbundet, och påminner om att en svensk underläkare bara har något högre lön än en svensk sjuksköterska.

– Vi tycker att alla välfärdens yrken i Sverige ska ha högre löner, alltså inom vård, skola och omsorg, säger hon vidare.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!