Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läkare: "Vi har mötts av misstro hela vägen"

Fyra anställda vid vid KI larmade om skandalkirurgen, men blev utfrysta.
Foto: Lisa Mattisson
Paolo Macchiarini.
Foto: Sven Lindwall

De fyra anställda vid Karolinska institutet som larmade om skandalkirurgen Paolo Macchiarinis verksamhet möttes av misstro, kritik, utfrysning - och hotades med avsked.

De får upprättelse i den senaste tidens kritik – men någon ursäkt har de inte fått.

– Det är ju ett mirakel att den inte har kommit ännu. Det säger en del om KI, säger Oscar Simonson, en av läkarna.

Det var fyra läkare verksamma vid Karolinska universitetssjukhuset som i augusti 2014 anmälde skandalkirurgen Paolo Macchiarini till ledningen för Karolinska institutet, KI.

Läkarna, Oscar Simonson, Matthias Corbascio, Karl-Henrik Grinnemo och Thomas Fux hade alla varit delaktiga i vården av Macchiarinis tre patienter och anat oråd.

De inledde en egen undersökning och kom fram till att det fanns oegentligheter i Macchiarinis forskning.


LÄS MER: Expressens Anna Bäsén: Skolexempel på dåligt ledarskap hos KI


De upprättade en anmälan som de lämnade till KI:s ledning - men i stället för lyhördhet och tacksamhet möttes de av misstro och ett ifrågasättande. De hotades senare med uppsägning, de plockades bort från operationer, ströks från jourarbete och utlovade överläkartjänster försvann plötsligt.

– Vi har mötts av misstro hela vägen, säger Oscar Simonson.

– Vi blev föremål för disciplinära åtgärder från Karolinska sjukhuset som ansåg att vi gjort ett olagligt journalintrång när vi undersökte fallet, säger Matthias Corbascio och fortsätter:

– Vi skulle få varningar och bli polisanmälda.  Jag blev till och med kallad till polisförhör. Det är klart att det är otrevligt, säger han.

Bytte till Akademiska sjukhuset

Två av visselblåsarna har sedan dess känt sig tvingade att byta arbetsplats som en direkt följd av ledningens agerande och finns nu på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Jag har aldrig ångrat att jag gjorde detta, men det är klart att det har känts tungt under hela den här perioden, säger Oscar Simonson, en av visselblåsarna.

Förra veckan presenterades en rapport där utredaren Kjell Asplund undersökt Macchiarinis verksamhet vid Karolinska universitetssjukhuset, och i måndags presenterades så Sten Heckschers utredning om Karolinska Institutets hantering av skandalen.


LÄS MER: Efter Macchiariniskandalen: Liberalerna kräver att statsekreterare avgår


Och i båda rapporterna riktas svidande kritik mot ledningarna, och på punkt efter punkt har det visat sig att de fyra visselblåsarna haft rätt.

– Det är klart att det är viktigt för oss att det bekräftas att mycket av det vi försökte föra fram stämde, säger Matthias Corbascio.

Kommer ni att kräva en ursäkt av KI:s ledning?

– Det får man ju fundera på. Det är ju ett mirakel att den inte har kommit ännu. Det säger en del om KI, säger Oscar Simonson.

Men Matthias Corbascio håller inte med.

– Nej, det är helt ointressant. Det som är viktigt är att patienternas anhöriga för ett skadestånd.

– För oss är det här inte färdigt förrän patienterna har fått upprättelse, Macchiarinis vetenskapliga rapporter är tillbakadragna och att han blir åtalad och fälld, säger Matthias Corbascio.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.