Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läkare varnar för fertilitetstester

Inrikesnyheter från i dag.
Läkare varnar för fertilitetstester. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Flera företag erbjuder tester av kvinnors äggreserver. Men provresultaten riskerar att ge en felaktig bild av den verkliga fertiliteten, visar en granskning som SVT har gjort. 

– Det är en falsk trygghet att förlita sig på, säger gynekologen Tekla Lind till tv-kanalen. 

SVT Nyheter har granskat ett vanligt förekommande test av kvinnors fertilitet. Testerna bygger på blodprov och en analys av det så kallade AMH-värdet, en förkortning av anti-müllerskt hormon, som kan ge en bild av hur stor äggreserv en kvinna har. 

Läkare inom reproduktionsmedicin berättar för SVT att det är ett otillräckligt mått på fertilitet och varnar för testerna. Orsaken är att resultatet inte visar värdet på äggens faktiska kvalitet. Dessutom kan resultatet variera beroende när i menscykeln testet tas, vilket överläkaren Leif Bungums forskning visar, 

– Det är ganska tveksamt det privatklinikerna gör med att sälja tester på det här sättet. För att mäta äggreserven kan man lika gärna göra ett ultraljud hos en gynekolog som är duktig på det. 

Gynekologen: ”Falsk trygghet”

Tekla Lind, gynekolog och chef på reproduktionsmedicin vid Karolinska sjukhuset i Huddinge, ser en risk i att förlita sig på testresultaten. 

– Det är en falsk trygghet att förlita sig på ett AMH-test. Man ska vara medveten om att missfallsrisken också ökar med åldern. Det är vettlöst att gå och ta ett blodprov om och om igen, säger hon till SVT.

Ett av företagen: ”Olyckligt”

Medisera är ett av företagen som erbjuder AMH-prov. Som ett resultat av SVT-granskningen har de har ändrat sin information om testernas betydelse. Verksamhetschefen Rebecca Engelbert menar att testerna kan fungera som ett komplement för den som vill veta mer om sin fertilitet och att det absolut inte är någon diagnos. 

– Blodanalysen som sådan har ett kliniskt värde och något som kan fylla en funktion. Man får ha en tillit till människors förmåga att ta emot den här informationen, säger hon till SVT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.