Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läkare väljs bort på grund av hudfärg: ”Såg på mig som om jag var smuts”

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: isabell Höjman/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det finns vårdgivare i alla svenska regioner som går med på att erbjuda etniskt svensk personal vid tillfrågan, visar en granskning av Dagens Nyheter.

Läkaren och forskaren Jenna Najar är en av de vars patienter har vägrat ta emot vård av henne när de fått syn på henne. 

– Jag har kallats ”arabjävel”. ”Svartskalle” verkar folk inte heller ha något problem med att kasta ur sig, säger Najar till Expressen.

Dagens Nyheter har i en granskning frågat 120 vårdgivare om möjligheten att få en etniskt svensk läkare, eller en ”svensk-svensk” – och i hälften av fallen har vårdgivarna gått med på önskemålet. Samtalen har gått till både offentliga och privata vårdgivare i alla regioner. 

En folktandvårdsklinik i mellersta Skåne utlovar en tandläkare som är ”ljus”. 

– Jag kan skriva upp dig på en svensk tandläkare, det är helt okej. Vi har ju i alla fall två ljusa, säger personal vid kliniken till DN. 

Flera läkare vittnar för DN om diskriminerande bemötande på grund av sin hudfärg. 

”Som om jag var smuts” 

Jenna Najar, läkare vid psykiatrikliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset, har vid upprepade tillfällen nekats av patienter när de fått syn på henne. Ett fall på akuten minns hon särskilt väl: 

– Då var jag enda läkaren på plats och läget var så allvarligt att jag var tvungen att göra en undersökning. Till slut accepterade patienten att det var jag som skulle undersöka. Men hela konsultationen var fåordig, patienten var spydig och när jag skulle undersöka såg hen på mig som om jag var smuts, berättar hon till Expressen.

Patienter har även kallat henne ”arabjävel” och ”svartskalle”. Hon har även misstagits för att vara undersköterska och inte tagits på allvar som läkare utan tvingats redogöra för sin erfarenhet, och det finns även fall då patienter har lämnat sjukhuset. 

– I andra lägen har jag knappt besvarat patienten utan gått till läkarrummet till en etniskt svensk kollega och sagt: Du har en patient. 

Läkaren Jenna Najar har flera gånger mött patienter som vägrat vårdas av henne efter att de fått syn på henne. Det trots att hon är född, uppväxt och utbildad i Sverige, säger hon.
Foto: Ragnhild Larsson / Göteborgs universitet

Förklaringen: ”Sommarvikarier” 

I DN:s granskning gick 51 vårdgivare med på önskemålet om en etnisk svensk läkare medan 40 inte gjorde det. I en del fall har personal frågat om det är läkarens språkkunskaper som oroar – men då har DN förtydligat önskemålet om att få en etniskt svensk läkare. 

Det är enbart enstaka vårdgivare som bestrider förfrågan. 

DN har senare ringt upp vårdgivarna på nytt och frågat varför de gått med på önskemålen. Flera uppger då att det kan handla om sommarvikarier som gjort fel eller att personalen inte vetat om att det inte är tillåtet att godkänna dylika önskemål, skriver DN.

Lars Arrhenius, chef för Diskrimineringsombudsmannen, säger att dylika förfaranden är att överträda diskrimineringslagen. 

– Man får inte som arbetsgivare diskriminera eller missgynna någon kopplat till etnisk tillhörighet, säger diskrimineringsombudsmannen Lars Arrhenius till DN. 

”Jag skäms” 

Jenna Najar, som har kurdiskt påbrå men är född och uppvuxen i Sverige, har själv inte tagit upp diskrimineringen med sina chefer, och säger att det handlar om skam. 

– Jag vill inte finna mig i den här typen av bemötande samtidigt som jag skäms och vill glömma. 

Frågan om hur man ska bemöta patienter i dylika lägen har enligt Najar inte tagits upp varken på läkarutbildningen eller på arbetsplatser.  

– Jag har studerat i Sverige och jobbat i Sverige många år. När man lyfter den här diskussionen till personer ”som inte ser färg” blir det obekvämt, säger Najar och fortsätter: 

 – Arbetsgivare måste lära arbetstagare som ofta möter den här sortens diskriminering hur man ska hantera situationen och vilka rättigheter och skyldigheter man har som läkare. 

Här bryter fullskaligt slagsmål ut på planet: ”Rasism”

Rapparen filmade händelsen på planet i Miami

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.