Sjukhuset i Kunduz bombades natten till lördag. Minst 19 personer dog i attacken. Foto: Läkare utan gränserSjukhuset i Kunduz bombades natten till lördag. Minst 19 personer dog i attacken. Foto: Läkare utan gränser
Sjukhuset i Kunduz bombades natten till lördag. Minst 19 personer dog i attacken. Foto: Läkare utan gränser
USA anklagas ligga bakom attacken. Foto: Msf Handout / Epa / TtUSA anklagas ligga bakom attacken. Foto: Msf Handout / Epa / Tt
USA anklagas ligga bakom attacken.  Foto: Msf Handout / Epa / Tt
Nu har Läkare utan gränser bestämt sig för att lämna staden. Foto: Jawed Kargar / Epa / TtNu har Läkare utan gränser bestämt sig för att lämna staden. Foto: Jawed Kargar / Epa / Tt
Nu har Läkare utan gränser bestämt sig för att lämna staden. Foto: Jawed Kargar / Epa / Tt

Läkare utan gränser lämnar nu Kunduz

Publicerad

Minst 22 personer miste livet, flera skadades och sjukhuset förstördes i en bombattack mot Läkare utan gränser natten till lördagen.

Nu lämnar organisationen staden Kunduz i norra Afghanistan – samtidigt som FN vill se en utredning om krigsbrott.

Det var natten mot lördag som bomberna började falla över Läkare utan gränsers sjukhus i afghanska staden Kunduz. Sjukhusområdet var fullt med personal och patienter – minst tolv anställda och tio patienter ska ha mist livet. Tre av de döda ska vara barn.

Bombattacken har rivit upp kraftiga känslor och Läkare utan gränser har i flera uttalanden uttryckt bestörtning.

– Vi är djupt chockade över attacken där vår personal och patienter dödats och den enorma skada som den orsakat sjukhuset i Kunduz, säger Bart Janssens, operativ chef, i ett pressmeddelande.

USA anklagas för att ligga bakom attacken, trots att Läkare utan gränser hade informerat alla sidor i konflikten om sjukhusets position. Attacken ska ha pågått i över 30 minuter efter att de larmat USA.

Lämnar staden

FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter Zeid Ra'ad al-Hussein kallar bombningen "tragisk, oförlåtlig och kanske också brottslig", och vill ha en utredning om krigsbrott har begåtts.

 

LÄS MER Terese Cristiansson: Svårt att tro att det var ett misstag

 

Organisationen har nu dragit tillbaka personal från Kunduz.

– Alla allvarligt skadade patienter har flyttats till andra sjukvårdsanläggningar och ingen MSF-personal arbetar i vårt sjukhus, säger kommunikationschefen Kate Stegeman till AP.

Attacken ska utredas

USA:s president Barack Obama framför sina kondoleanser för händelsen, möjligen av de USA-ledda styrkorna.

– Försvarsdepartementet har inlett en fullskalig utredning, och vi kommer att invänta resultatet av den undersökningen innan vi gör en slutlig bedömning av omständigheterna kring denna tragedi, sade Obama.

Hårda strider har rasat i Kunduz sedan talibaner tog kontroll över den strategiskt viktiga staden i måndags. Regeringssidan har upprepade gånger hävdat att den ha återtagit staden. Men enligt ögonvittnen pågår fortfarande strider och på gatorna ligger döda kroppar.

– Man kan höra skottlossning över hela staden, säger en invånare till Reuters.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag