Läkare utan gränser lämnar nu Kunduz

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Sjukhuset i Kunduz bombades natten till lördag. Minst 19 personer dog i attacken.
Foto: Läkare utan gränser
USA anklagas ligga bakom attacken.
Foto: Msf Handout / Epa / Tt
Nu har Läkare utan gränser bestämt sig för att lämna staden.
Foto: Jawed Kargar / Epa / Tt

Minst 22 personer miste livet, flera skadades och sjukhuset förstördes i en bombattack mot Läkare utan gränser natten till lördagen.

Nu lämnar organisationen staden Kunduz i norra Afghanistan – samtidigt som FN vill se en utredning om krigsbrott. 

Det var natten mot lördag som bomberna började falla över Läkare utan gränsers sjukhus i afghanska staden Kunduz. Sjukhusområdet var fullt med personal och patienter – minst tolv anställda och tio patienter ska ha mist livet. Tre av de döda ska vara barn.

Bombattacken har rivit upp kraftiga känslor och Läkare utan gränser har i flera uttalanden uttryckt bestörtning.

– Vi är djupt chockade över attacken där vår personal och patienter dödats och den enorma skada som den orsakat sjukhuset i Kunduz, säger Bart Janssens, operativ chef, i ett pressmeddelande.

USA anklagas för att ligga bakom attacken, trots att Läkare utan gränser hade informerat alla sidor i konflikten om sjukhusets position. Attacken ska ha pågått i över 30 minuter efter att de larmat USA.

Lämnar staden

FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter Zeid Ra'ad al-Hussein kallar bombningen "tragisk, oförlåtlig och kanske också brottslig", och vill ha en utredning om krigsbrott har begåtts.


LÄS MER Terese Cristiansson: Svårt att tro att det var ett misstag


Organisationen har nu dragit tillbaka personal från Kunduz.

– Alla allvarligt skadade patienter har flyttats till andra sjukvårdsanläggningar och ingen MSF-personal arbetar i vårt sjukhus, säger kommunikationschefen Kate Stegeman till AP.

Attacken ska utredas

USA:s president Barack Obama framför sina kondoleanser för händelsen, möjligen av de USA-ledda styrkorna.

– Försvarsdepartementet har inlett en fullskalig utredning, och vi kommer att invänta resultatet av den undersökningen innan vi gör en slutlig bedömning av omständigheterna kring denna tragedi, sade Obama.

Hårda strider har rasat i Kunduz sedan talibaner tog kontroll över den strategiskt viktiga staden i måndags. Regeringssidan har upprepade gånger hävdat att den ha återtagit staden. Men enligt ögonvittnen pågår fortfarande strider och på gatorna ligger döda kroppar.

– Man kan höra skottlossning över hela staden, säger en invånare till Reuters.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.