Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läkare slår larm om Försäkringskassan

Läkaren Linda Beckert, 40, varnar för Försäkringskassans hårda krav.
Foto: Privat
”Som det är nu fungerar socialförsäkringen inte längre”, säger Linda Beckert.
Foto: Alewi/Wikimedia Commons

Läkaren Linda Beckert, 40, har fått nog av hur Försäkringskassan behandlar sjuka.

I en uppmärksammad insändare i NSD berättar hon om desperationen hon möter hos sina patienter.

– Som det är nu fungerar socialförsäkringen inte längre, säger Linda Beckert.

När läkaren Linda Beckert, 40, berättar om sin vardag på vårdcentralen i Boden får man nästan nypa sig i armen.

Så illa är det.

Desperata patienter som bryter ihop i mottagningsrummet. Sjuka människor som förutom oron över sin egen hälsa, också måste brottas med en konstant ekonomisk stress när Försäkringskassan ger dem avslag.

– Senast i dag hade jag en kvinna hos mig som berättade att hon hade fått avslag på sin sjukpenning, men hon fick ingen hjälp från socialtjänsten heller eftersom hon stod som ägare på en bil. Så för att kunna få ekonomisk hjälp till hyra och mat måste hon sälja bilen, säger Linda Beckert.

Skrev arg insändare

Häromdagen fick hon nog och skrev en insändare i NSD som har nått långt utanför Norrbottens länsgräns:

”Patienten sitter hos mig och gråter, kan inte hålla röd tråd i samtalet, glömmer bort vad frågan som jag ställde handlade om. Det är för mig så uppenbart att personen framför mig knappt klarar av att ta sig ur sängen på morgonen, än mindre duscha eller laga middag åt sina barn. På jobbet som sjuksköterska har hon varit så sönderstressad att hennes kolleger börjat reagera på att hon inte är sig själv och gör misstag som att dela samma medicin två gånger till sina patienter. Detta beskriver jag, så objektivt man kan, men Försäkringskassan saknar ändå objektiva fynd och avslår.”, skriver hon bland annat i insändaren.

Läkarna märker fler krav på kompletteringar från myndigheten.
Foto: Alewi/Wikimedia Commons

Förändrad attityd hos Försäkringskassan

Både Linda Beckert och hennes kolleger har lagt märke till en förändrad attityd hos myndigheten. Sedan förra sommaren har de blivit mycket hårdare i sina bedömningar.

Gång på gång kräver de att läkarna ska skicka in kompletteringar.

Ofta slutar det ändå med att patienten får avslag, enligt Linda Beckert.

– Det var som att vi förlorade vår kompetens i att skriva sjukintyg bara över en natt. Man märker också att det handlar om vissa typer av psykiatriska diagnoser som utmattningssyndrom och depressioner, säger hon.

Regeringens beslut: sjuktalen ska ner

Sjukskrivningarna har ökat kraftigt de senaste åren i Sverige. Sjukpenningtalet – det mått som Försäkringskassan använder för att beskriva sjukskrivningarnas omfattning – har ökat med 80 procent sedan 2010.

I den senaste mätningen, från december 2016, låg sjukpenningtalet på 10,8 dagar.

Regeringen har beslutat att den siffran ska ner till 9,0 om tre år.

Linda Beckert tror att det kan spela in i myndighetens bedömningar.

– Det är ju svårt att tolka på något annat sätt, eftersom det har blivit en sådan drastisk förändring, säger hon och fortsätter:

– Socialförsäkringen är ju till för att skydda människor som drabbas av sjukdom. Men som det är nu fungerar den inte, åtminstone inte om man drabbas av psykisk sjukdom.

”Vi ligger rätt i tillämpningen”, säger Försäkringskassan.
Foto: Skärmavbild

Försäkringskassan har inte skärpt rutinerna

På Försäkringskassan känner man inte igen Linda Beckerts lägesbeskrivning. I 95 procent av fallen gör myndigheten samma bedömning som behandlande läkare, enligt Karin Olsson, områdeschef på avdelningen för sjukförsäkring.

– Vi har inte skärpt rutinerna på så sätt att det har gått ut något påbud. Det som har hänt är att vi på Försäkringskassan har fått ett budgettillskott från regeringen för att vi ska kunna höja kvaliteten på våra utredningar. Under 2016 har vi dessutom nyanställt och utbildat fler handläggare. Det tror jag ger en sådan effekt, att vi kan göra utredningarna mer aktivt, säger hon.

Försäkringskassans regler

■ Om du är sjukskriven längre än 14 dagar har du möjlighet att få sjukpenning från Försäkringskassan.

■ Ersättningen bestäms utifrån lön och sjukskrivningsgrad, men är som högst 714 kronor per dag.

■ De första 90 dagarna har du rätt till sjukpenning om du inte klarar av ditt vanliga arbete.

■ Efter 90 dagar har du rätt till sjukpenning om du inte kan utföra ditt vanliga arbete, eller något annat arbete som arbetsgivaren kan erbjuda.

■ Efter 180 dagar har du bara rätt till sjukpenning om du inte kan utföra något arbete alls på den vanliga arbetsmarknaden.

■ Läs mer på Försäkringskassans hemsida.

KÄLLA: Försäkringskassan.

”Kan inte se någon koppling”

Hur påverkar regeringens mål om ett sänkt sjukpenningstal Försäkringskassans bedömningar?

– Det påverkar oss på så sätt att vi verkligen eftersträvar att ha hög kvalitet i våra utredningar och bedömningar, men det är inte så att det är vårt enda styrverktyg i handläggningen. Vi jobbar från ett helhetsperspektiv utifrån gällande lagar och regler.

Finns det någon koppling mellan målet om sänkt sjukpenningstal och läkarnas varningar om hårdare bedömningar?

– Så vitt vi vet ligger vi rätt i vår tillämpning som det ser ut nu. Det är inte så att det sker fler ändringar efter att kunder begärt omprövning. Vi ser i våra egna kvalitetsuppföljningar att vi har en god kvalitet. Så jag kan inte se någon sådan koppling, säger Karin Olsson.


Är du drabbad? Vet du mer? Mejla reportern här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.