Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läkare slår larm om en ny livsfarlig drog

Sunderby sjukhus. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.Foto: Olle Wande

Läkare och sjuksköterskor slår larm om en ny livsfarlig drog, rapporterar P4 Norrbotten.

Drogen PV8 har varit nära ta livet av flera unga människor.

Folkhälsomyndigheten vill nu att drogen klassas som en hälsofarlig vara.

– Bara för några veckor sedan hade vi fyra allvarliga fall under fem dagar, säger Kjell Lindström, sjusköterska på missbruksenheten vid Sunderbysjukhus till P4 Norrbotten.

Drogen PV8 säljs lagligt på nätet och är ett ecstasyliknande preparat med en centralstimulerande effekt. Biverkningarna av drogen är fruktansvärda.

– Huden dör vid insticksstället. Användarna får kraftiga infektioner och stora svullnader. Andra biverkningar är att de blir kraftigt förvirrande och att puls och blodtryck kan sjunka till livsfarliga nivåer, säger Kjell Lindström till P4 Norrbotten.

Drogförsäljare har erbjudit gratisprover

För att ta reda på doseringen av PV8 har drogförsäljarna erbjudit gratisprover, mot att konsumenterna återkopplar med information om drogens effekter, enligt P4 Norrbotten. Konsumenterna blir därmed försökskaniner för det nya preparatet.

Folkhälsomyndigheten har lämnat ifrån sig ett underlag till Socialdepartementet för att klassa drogen som hälsovådlig, men problematiken lär fortsätta menar Kjell Lindström:

– Då kommer väl PV9? När man förbjuder något så kommer det hela tiden något nytt, så har det ju sett ut i många år, säger han till radiokanalen.

Hälsofarlig vara

Anders Persson, senior utredare på Folkhälsomyndigheten, bekräftar att myndigheten begärt att regeringen ska klassa PV8 som en hälsofarlig vara.

– Det här är en centralstimulerande substans, som ingår i en grupp på ett tiotal droger som verkar likartat. De flesta har vi reglerat som hälsofarliga, och det är några som vi har tillräckligt underlag för att reglera som narkotika, säger han.

Folkhälsomyndigheten känner till att det finns en substans är snarlik PV8, men har inte fått in några beslagtagna prover på den och har därför inte kunnat ta med den i sitt underlag till Socialdepartementet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.