Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läkare slår larm: Julian Assanges hälsa är i fara

Det har gått över fem år sedan Julian Assange sökte politisk asyl på Ecuadors ambassad i London.Foto: KIRSTY WIGGLESWORTH / AP TT NYHETSBYRÅN
En läkare och en psykolog slår nu larm om hans försämrade hälsa.Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Julian Assanges hälsa är i fara.

Det menar den läkare och psykolog som undersökt Wikileaksgrundaren på Ecuadors ambassad i London.

"Hans fortsatta isolering är farlig fysiskt och mentalt för honom och en klar kränkning av hans mänskliga rätt till vård", säger de till The Guardian. 

Det har gått över fem år sedan Julian Assange sökte politisk asyl på Ecuadors ambassad i London efter våldtäktsanklagelserna i Sverige 2012. Sedan dess har han varit kvar i byggnaden, trots att det svenska åtalet lades ner i maj 2017.

Tidigare i januari kom bekräftlsen från Ecuadors utrikesminister María Fernanda Espinosa: Wikileaksgrundaren beviljas asyl i Ecuador. Medborgarskapet ska ha beviljats redan den 12 december förra året. 

Tidigare i januari bekräftade Ecuadors utrikesminister María Fernanda Espinosa att Julian Assange beviljas asyl i Ecuador.Foto: SANTIAGO ARMAS / XINHUA/AVALON.RED B950

Läkare slår larm: Assanges hälsa i fara

Nu slår läkaren Sondra Crosby och psykologen Brock Chisholm larm och Assanges hälsa. De har genomfört en grundlig fysisk och psykisk undersökning av Assange på ambassaden.

”Även om resultaten av undersökningen är skyddade av sekretess så är det vår professionella åsikt att hans fortsatta isolering är farlig fysiskt och mentalt för honom och en klar kränkning av hans mänskliga rätt till vård”, säger de i ett uttalande i The Guardian. 

De två vill dock inte gå i detalj när det gäller Wikilekasgrundarens hälsa men den uppges ha försämrats markant under tiden i isoliering på ambassaden.

 

LÄS MER: Beskedet: Assange får nu medborgarskap i Ecuador 

 

Assange riskerar att gripas av polis

María Fernanda Espinosa har dock tidigare meddelade att Julian Assange inte kommer att lämna ambassaden om det inte finns några säkerhetsgarantier för honom. Brittisk polis har tidigare sagt att han kommer att gripas om han lämnar området eftersom han bröt mot villkoren för sin borgen när han flydde till ambassaden. 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.