Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läkare näthatade mot patienter på Flashback

Specialistläkaren skrev rasistiska kommentarer på nätforumet Flashback. Personen på bilden har inget med artikeln att göra.Foto: Jan Wiriden

Rasism, näthat och skildringar av pedofili - mängder av grovt material sprids på nätforumet Flashback.

Aftonbladet avslöjar nu att en av forumets många näthatare är en specialistläkare på ett av landets största sjukhus som skrivit grovt rasistiska och förnedrande inlägg.

– Tonläget och språkbruket på Flashback blir ofta på det sättet för att man är anonym och tycker att det är ju ingen som skadas av det man skriver, säger läkaren till tidningen.

Aftonbladet har med hjälp av Researchgruppen kommit över material som lett dem till den verkliga identiteten bland ett flertal näthatare på internetforumet Flashback, Sveriges största nätforum.

Det finns över en miljon användare på sajten och bland de många tusen inläggen som skrivs dagligen finns skildringar av barnsexövergrepp, drogframställning, våldsbrott och grovt näthat.

Svensk lagstiftning kan inte komma åt olagligheterna eftersom servrarna ligger i USA - och det är nästintill omöjligt att komma åt dem.

Aftonbladet uppger att en av forumets många skribenter som skrivit ut grovt nedsättande inlägg om bland annat sina patienter är en specialistläkare på ett av landets största sjukhus.

Sedan 2009 har han bland annat skrivit om "negrer", kommenterat sina patienter, och gång på gång gått till attack om invandrare.

När Aftonbladet konfronterar läkaren säger han:

– Jag skulle personligen hemskt gärna vilja kunna radera de här inläggen.

Hans förklaring är att han gick igenom en livskris när han skrev de värsta inläggen, och hade en stor frustration vilket ledde fram till näthatet.

– Tonläget och språkbruket på Flashback är ju ofta på det sättet just för att man är anonym och tycker att ingen skadas av det man skriver och det är inte riktigt på riktigt ungefär, säger han till tidningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.